Pārsteigums pagalmā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.la.lv

Ja izdodas izbrīvēt mazliet vairāk laika, var uzmeistarot Ziemassvētku dekoru ar krāsainām gaismiņām. Lai pagatavotu dzīvnieku figūras, nepieciešams 200 – 300 smalku spuldzīšu un egļu gaismiņu virtenes (24 V; garums 6 – 7 m) ar spriegumu pazeminošu transformatoru āra instalācijām, kā arī 5 – 6 mm un 8 – 10 mm tērauda stieples pamatnei.

Vispirms uz papīra vai klona grīdas profilā uzzīmē iecerētā dzīvnieka siluetu dabiskā lielumā. Svarīgas ir pareizās proporcijas, tādēļ, ja nav māksliniecisku iemaņu, labāk sākt ar vienkāršākām formām, piemēram, strausu, cūku.

Figūras nesošās līnijas (dzīvnieka pamatķermeni) izloka no resnākās stieples, lai karkasu padarītu stabilāku. Stieples savienojumu vietas sametina.

No tievākajām metāla stieplēm darina telpisku stiegrojumu, veidojot ķermeņa apjomu – proti, apaļumus. Piemēram, brieža ragus izliec no resnākas stieples, tiem piemetina žuburus, pēc tam piestiprina pie dzīvnieka galvas. Zirga asti veido no vairākām metāla stiegrām, bet krēpes – no spuldzīšu virtenēm. Virteņu un tērauda stieples daudzums atkarīgs no izvēlētās figūras un tās lieluma (piemēram, briedēnam nepieciešamas 10 – 12 virtenes).

Ja dzīvnieka figūru veido ar divām kājām, tās vajadzētu iestiprināt baļķī vai resnā pagalē, kurā izurbti caurumi. Turpretī, ja stiepļu karkass balstās uz četrām kājām un ir stabils, pamatne tam nav vajadzīga. Vairākkārtējai izmantošanai vēlams sametināto metāla karkasu nocinkot (tas maksā vidēji 7 lati/m2) – nokodināt skābē un pēc tam iemērkt speciālā vannā ar izkausētu cinku. Jāņem vērā, ka krāsojums uz metāla karkasa parasti iztur tikai vienu ziemu, pēc tam tajā jau parādās plaisas, stieples sāk rūsēt.

Kad izveidots vēlamais ķermeņa apjoms, figūru rotā ar elektriskajām spuldzītēm – karkasu ļoti akurāti apvij ar virtenēm, lai attēlotie dzīvnieki iegūtu vienmērīgi izgaismotu ķermeni. Vadus der nostiprināt ar izolācijas lenti, ņemot pusi no tās platuma (8 – 9 mm). Pēc tam rūpīgi izvērtē vietu figūru novietošanai dārzā, lai tas izskatītos mākslinieciski noformēts.

Rozetē iespraužamo transformatoru ievieto hermētiskā plastmasas sadales kārbā (lai būtu drošāk, kārbu ietin polietilēnā un bagātīgi hermetizē ar silikona hermētiķi), pēc tam nomaskē, ierokot zemē zem velēnām vai arī koka bišu mājiņā. Par 220 V pievadkabeli vēlams izvēlēties lokanu āra elektrisko vadu iezemējamā ekrānsietā (tas sastāv no kapara stieplēm).

Padoms

Gaismas instalācijas izskatās ļoti romantiski un skaisti, ja eglīšu virtenes uztin, piemēram, uz balti krāsotiem koku vai krūmu zariem. Mājas apstākļos to var izdarīt, izmantojot «Beker» vai «Sadolin» balto emulsijas krāsu. Līdzko tā sacietējusi (vismaz pāris stundās), nokrāsotos zarus var novietot laukā.

Konsultēja tēlnieks Ritvars Kalniņš un firmas «Lido» konstruktors Juris Lomanovskis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu