Egle Jūsu Ziemassvētku noskaņai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:«Aplollo»/I.Kundziņa

Kas gan būtu Ziemassvētki bez Ziemassvētku egles? Egles rotāšanas tradīcijas pirmsākumi meklējami ļoti senā pagātnē, jau pirms mūsu ēras. Šoreiz palīdzēsim izvēlēties labāko alternatīvu gan tad, ja dzīvojat privātmājā, gan tad, ja dzīvoklī.

Dabīgās egles

Vissenākā, neapšaubāmi, ir dabīgā eglīte. Jau izsenis cilvēki kā neatņemamu Ziemassvētku sastāvdaļu. Nama tēva pienākums jau daudzus gadu simtus ir sagādāt savai ģimenei šo prieku. Agrāk latvieši vairāk dzīvojuši viensētās, gandrīz ikkatram bijis pieejams mežs. Tad nebija nekādu problēmu vienreiz gadā nocirst kādu eglīti sev un tuviniekiem, ko acis pamielot, ko izrotāt.

Mūsdienās situācija ir krietni mainījusies – pavisam nedaudzi dzīvo viensētās, nebūt ne katram ir pieejams piemājas mežiņš. Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā cilvēki arvien vairāk tiecas uz pilsētām, laukos paliek arvien mazāk un mazāk iedzīvotāju.

Labs risinājums dabīgās egles podiņos, eglītei tik ātri nenobirs skujas un tā nebūs jānocērt. To varēsiet, ja vēlēsieties iestādīt piemājas dārziņā. Taču dabisko egļu problēma šajā gadījumā tiek atrisināta dažādi – nopērkot kādu eglīti, kas tiek piedāvāta netālu esošajā tirdziņā vai aizbraucot ārpus pilsētas, lai īpaši piemeklētu Ziemassvētku lolojumu. Kad eglīte iegādāta rodas cits jautājums – kur to novietot? Ja dzīvojat provātmājā, noteikti varat atļauties Ziemassvētkos lielāku egli, jo to ļauj platība, bet pirms nostādīšanas goda vietā tā ir jānostiptrina.

Vēl nesenā pagātnē gandrīz katrā mājā bija atrodams koka veidojums krusta formā, kurā tika ievietota egles kāja. Mūsdienās ir izveidotas dažādas alternatīvas šim priekšmetam. Dažas starp tām – vieglāk pielietojams, citas – ne tik ļoti. Latvijas veikalos sastopami metāla veidojumi, kuros ir tāds kā aizsprosts, kurš neļauj egles kājiņai ''pamest'' savu vietu.
Pēdējā laikā cilvēki iecienījuši arī egļu zarus. Tie tirgū ir lēti nopērkami — to cena ir Ls 0,10–0,20, savukārt par egļu zariem ar čiekuriem tiek prasīts Ls 0,40 un vairāk.

Dzīvoklī ar lamināt agrīdu, protams, labāk būtu modernais variants nevis koka krustveida kājiņa, kura, iespējams, mantota no vecvecākiem un jau sen nokalpojusi savu laiku.
Nav nekāds jaunums, bet vēl aizvien sagādā prieku gan vecākiem, gan bērniem egles statīvs, kurš griežas, ja to savieno ar lampiņām rodas patiesi svētku un burvības noskaņa.

Mākslīgās egles

Var gadīties, ka dažādu sadzīves apstākļu dēļ nevarat atļauties savā dzīvokī vai mājā novietot īsto egli. Tad visai labs risinājums ir mākslīgās egles.

Šobrīd Latvijas veikalos pieejamas visdažādākās egles – sintētiskas un krāsainas, zaļas, no materiāliem, kas līdzīgas dabīgajām skujām, sudrabotas, spilgtas, avangarda tipa.

Droši vien daudziem no padomju laikiem mājās saglabājusies kāda egle, kas nebūt neizskatās pēc dabīgās, jo izgatavota no plastmasas un ir nedabīgi zaļa. Arī mākslīgo eglīšu klāsts ir visai liels. Šobrīd to izgatavošanas tehnoloģija progresējusi un arī mākslīgās egles sākusās līdzināties savām dzīvajām, dabīgajām māsām.

Kā mākslīgās, tā arī dabīgās lielās egles pircēji pērk aizvien negribigāk, ko parasti pamato ar frāzi – jo lielāka egle, lielākas klapatas - jādomā, kā tās nogādāt, kā uzstādīt, izrotāt, turklāt dzīvoklī, kur ir centrālā apkure, tām ātri sākt birt skujas.

Pēdējos gados pircēji iecienījuši arī nelielas no skujiņām darinātas eglītes — tās tiek tirgotas gan ar rotājumiem, gan bez tiem. Šādas dekoratīvās egles maksā Ls 1–2, un tās var novietot ne tikai viesistabā, bet pat virtuvē. Par lielu dzīvo egli jāmaksā nemazāk kā 10 Ls.

Mazas mākslīgās egles maksā, sākot ar Ls 1,50, savukārt par lielām, kuplām mākslīgām eglēm nāksies iztērēt vairākus desmitus latu.

Lai kādu risinājumu Jūs izvēlētos, vēlam, lai Ziemassvētku egle ienes Jūsu mājās līksmību un prieku, gaišumu un sirsnību, siltumu un mīlestību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu