Mīksts un maigs ziemas simbols

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spilvens no koka, no porcelāna, no ādas. Papīra spilvens un lupatu spilvens. Arī pavisam «normāli» spilveni. Mīksti un ne tik mīksti, pūkaini un gludi kā zīds, adīti, tamborēti, izšūti, batikoti, velti. Lieli, vidēji un pavisam mazi spilveni. Katram no tiem ir savs lietojums – cits ir tikai dekoratīvs jūsu mājokļa interjera priekšmets, citam ir arī gluži praktiska funkcija. Un vēl spilvenam ir arī sava filozofiska jēga. Mākslinieces Benitas Bitānes vārdiem runājot, spilvens ir kā robežšķirtne starp īstenību un sapni, realitāti un ilūziju, tajā var gan pasapņot, gan izraudāties.

Visi iepriekš nosauktie un arī nenosauktie spilveni līdz gada beigām apskatāmi (daļa arī nopērkami) Liepājas Latviešu biedrības namā biedrības «Jaunā mākslas lāde» izstādē, kurai dots nosaukums «Liepāja ziemā». Liepājnieces Lienes Eltermanes bikstīti un skubināti, teju gada garumā spilvenus darinājuši vairāk nekā trīsdesmit autori – gan ļoti jauni, gan ļoti veci, gan pusmūžā. Liepājnieki, rīdzinieki, saldenieki, kaimiņvalstī Lietuvā un tālajā ASV mītoši, sievietes, vīrieši. Ak, jā, pēc grupas «Cosmos» koncerta Liepājā ekspozīcijai pievienojās arī «Cosmos» sniega spilventiņš – mazs, balts un gurkstošs.

Daļa spilvenu, pēc viena no izstādes atbalstītāja Liepājas Lauvu kluba iniciatīvas, noslēgumā tiks dāvināti invalīdiem. Tos visus vieno kopīgs motīvs – mīļums un mākslinieku roku un sirds siltums. Ira Cīrule dāvināšanai darinājusi spilvenus, kuriem dots nosaukums «Rausis». Saulaini dzeltena, apaļa bumba ar siltu, pūkainu strīpu pa vidu. «Tāds siltumiņš, mīļumiņš, laimes ritentiņš,» par savu darbu saka autore. Mākslas ekspozīcijai darināts cits «rausis» – pelēkzaļos sūnu un ķērpju toņos ieturētais «Dabas spilventiņš».

Ilze Jansone dāvināšanai sašuvusi divus mīkstus, melnbalti strīpainus kaķu dzimtas pārstāvjus. Tā kā māksliniecei pašai 18 gadus ir bijis mincis vārdā Rikitikitavi, tad par kaķiem viņa zina visu. Izstādē Ilze piedalās arī ar četriem spilveniem, kas pārstāv visus četrus gadalaikus. Tie darināti mūspusē jaunā – filca velšanas – tehnikā. Spilveni kā gleznas.

Eltermaņu dzimta izstādē pārstāvēta trīs paaudzēs: vecāmāte Anna noaudusi jauku, brūnu spilvenu ar latvisku ežuli centrā. Meita Liene Eltermane savus spilvenus veidojusi, ritmiski kārtojot krāsainus ādas ripulīšus uz tāda paša materiāla pamatnes. Starp citu, no šiem spilveniem varētu iznākt arī laba soma. Bet 14 gadus vecā Annas mazmeita Līna Freimane savus spilvenus darinājusi paslepus no mammas, kā pārsteigumu. Vienu no tiem – «Kristīne», kas, jaunās mākslinieces vārdiem runājot, tapis «brīvās domāšanas» tehnikā (aplikācija, pērles, izšuvums) – mamma atļāvusi izstādīt.

Ļoti romantisks ir kādreizējās Liepājas mākslas skolas absolventes, tagad ASV dzīvojošās Valdas Vītolas-Railijas spilventiņš, kas atspoguļo arī mākslinieces ikdienu – darbu kāzu salonā.

Jautrus un kičīgus – gan ar pērlēm, gan cimdiem un siltām zeķītēm – savus spilvenus veidojusi saldeniece Anita Zīverte. «Strādāju bērnudārzā un, zīmējot bērniem visādas bildītes, arī izdomāju šos spilvenus,» smaidot stāsta Anita.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu