Rūpējies par sevi, lai nesaslimtu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pieaugot saslimstībai ar augšējo elpceļu vīrusu infekcijām, veselības aprūpes speciālisti aicina rūpīgi ievērot profilakses pasākumus un atturēties no lielu publisku pasākumu apmeklēšanas slēgtās telpās.

Kā liecina ārstniecības iestāžu sniegtā informācija, pēdējās dienās īpaši palielinājusies bērnu saslimstība ar dažādu augšējo elpceļu vīrusu infekcijām. Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pagājušajā diennaktī  pēc konsultācijas vērsušies 140 pacienti, no kuriem 60 ievietoti slimnīcā. Kā uzsver speciālisti, augšējo elpceļu infekciju saasināšanās šajā periodā notiek katru gadu, patlaban pieaug arī saslimstība ar gripu, tomēr lielāko tās uzliesmojumu prognozē marta sākumā.

Veselības ministrija aicina iedzīvotājus rūpēties par savu un savu tuvinieku veselību un vispirms ievērot pašus vienkāršākos profilakses pasākumus, lai nesaslimtu:

  • lietot C vitamīnu saturošus produktus: kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greipfrūtus, ar vīrusiem palīdz cīnīties arī ķiploki, lociņi, citrusaugļi.
  • ieteicams uzturā lietot arī skābpiena produktus;
  • lietot pēc iespējas vairāk šķidruma — zāļu tējas, augļu sulas, minerālūdeni; 
  • svarīga ir personīgās higiēnas ievērošana — regulāri jāmazgā rokas, īpaši tad, ja bijusi saskarsme ar slimniekiem;
  • nepieciešams regulāri vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu;
  • ieteicamas pastaigas svaigā gaisā, piemērotā apģērbā, būtu nepieciešams atturēties no publisku pasākumu apmeklēšanas slēgtās telpās.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, mediķi iesaka arī vakcinēties. Imunitāte pret gripu pēc vakcīnas saņemšanas izstrādājas vidēji septiņu dienu laikā. Gripas izraisītāja vīrusa mainīgās dabas dēļ katru gadu vakcīna jāizstrādā no jauna, tāpēc pret gripu jāvakcinējas katru gadu. Vakcīna nesatur «dzīvu» vīrusu, tāpēc vakcinēšanās nevar izraisīt saslimšanu ar gripu, un līdz ar to pret gripu var vakcinēties arī gripas epidēmijas laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu