Lato Lapsa: Kalvītis un Loskutovs: kad āži atstādina dārzniekus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no personīgā arhīva

Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar paziņoja, ka uz izmeklēšanas laiku no amata tiek atstādināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienesta priekšnieks Aleksejs Loskutovs, kura vadītajā iestādē saskaņā ar Valsts kontroles atzinumu fiksēti gadiem ilgi pārkāpumi operatīvajai darbībai paredzēto līdzekļu uzskaitē un izlietošanā.

Šo lēmumu par labu esam nekavējoties atzina vēl viens valstsvīrs: jau kopš sava dēla narkotiku problēmu brīža kā īsts godavīrs — tāds, kuram likums un valsts intereses ir pāri visam, — pazīstamais Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars aši paziņoja, ka, protams, tā esot caur un cauri pamatota premjera rīcība.

Atšķirībā no šiem cienītajiem valstsvīriem un arī bijušās Parex bankas darbinieces, tagadējās Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas, kas vakar bija pieaicināta uz šā fakta atskaņošanas brīdi, mums nekas vairāk par šo lietu nav un arī nebūšot zināms: ziņas par operatīvo līdzekļu izmantošanu esot slepenas, un šā iemesla dēļ nekas netikšot izpausts arī par to, vai līdzīgi pārkāpumi konstatēti arī citās tiesībsargu iestādēs.

Nu, ko lai dara — ja netiks, tad netiks: ja jau tik godājami, supertīras reputācijas cilvēki saka, ka esot pārkāpumi, — nu, kā gan viņiem neticēt. Turklāt patiesībā ir gana jau ar publiski paziņoto, lai būtu pietiekami skaidrs, ko vērti ir kārtējie Kalvīša un Co. makaroni, ko šī «komanda», jau ierasti nepapūloties paslēpt acīmredzamāko melu āža kājas, mums mēģina sakarināt uz ausīm.

Ko tad tādu mums melo Kalvītis un piebalsotāji? Visamizantākais — mums visā nopietnībā tiek apgalvots, ka Valsts kontrole maija beigās esot pabeigusi operatīvo līdzekļu izlietojuma pārbaudi vairākās valsts iestādēs, bet jūnijā par KNAB pārbaudes rezultātiem Valsts kontroliere Inguna Sudraba esot informējusi premjeru.

Paskatīsimies aiz loga: lapas sārtojas, un kur nu šīm citur likties — aizvakar iestājās astronomiskais rudens. Jā, ir septembra beigas — tātad kopš brīža, kad Valsts kontrole pavēstījusi premjeram par saviem atklājumiem, ir pagājuši vismaz trīs, ja ne gandrīz četri mēneši.

Rūpīgi izpētīju visas pieejamās laikrakstu datu bāzes un bez īpašām problēmām noskaidroju — nevar teikt, ka šajā laikā Kalvīša kungam titāniskā cīņa ar inflāciju visus spēkus būtu prasījusi līdz robežai, kad to kaut kādam tur KNABam vienkārši neatliek: ij augstā muitnieka Vladimira Vaškeviča izteikumus par KNAB premjers bija pamanījis un aicinājis prokuratūru tos pārbaudīt, ij publiski bija skaidrojis, kam tieši jāuzrauga likumības ievērošana KNAB operatīvajā darbībā.

Tikai par Valsts kontroles saražotajiem KNAB pārbaudes rezultātiem Kalvīša kungs i ne vārdiņu publiski nebilda ne jūnijā, ne jūlijā, ne augustā. Un tas — neraugoties uz vispārzināmo premjera nepatiku pret tagad jau atstādināto KNAB priekšnieku, kas ir tikusi gana publiski demonstrēta nu jau faktiski gadiem ilgi.

Varētu domāt — kā jau atbildīgai valsts amatpersonai pienākas, Kalvīša kungs šo laiku ir izmantojis, noskaidrojot patiesību, pārbaudot, izzinot, galu galā — iztaujājot pašu vaininieku, vai tam gadījumā nav kas ko teikt. Taču nē — Kalvīša kungs vakar turpināja šajā valstī ierasto tradīciju, saskaņā ar kuru atstādināmajiem un atlaižamajiem par saņemto sodu jāuzzina no medijiem. Kas nozīmē, ka atstādināmajam KNAB priekšniekam neviens premjers Kalvītis — kurš, kā zināms, ir galvenais KNAB pārraugs un uzraugs — neko nebija jautājis.

Var jau, protams, pieļaut, ka tas vienkārši ir mūsu pašreizējā premjera darba stils: vienugad uzzināt, ka valstī plosās inflācija, bet pāris gadus vēlāk mēģināt kaut ko šajā sakarā darīt; pavasarī uzzināt, ka valstij būs slikti ar emisijas kvotām, bet rudens pusē pēkšņi iedomāties — kazi, nebūtu slikti kādam Ekonomikas ministrijā pieprasīt par to atbildēt; jūnijā uzzināt, ka zem viņa deguna notiek finanšu pārkāpumi, bet septembrī uz šīm ziņām reaģēt. Nu, ko lai dara, ja cilvēks gadījies tāds nedaudz lēēēēēēēēnīgs un zemiski bruņurupuči viņam tā vien šaujas garām ar skanīgu «žviks» un «žvaks»...

Katrs, kas vēlas, var izvēlēties šādu versiju — vai pieņemt, ka melo Valsts kontrole (patiesībā apšokētais Kalvītis ar rezultātiem iepazīstināts tikai aizvakarnakt) vai pats Loskutovs (īstenībā premjers viņu tēvišķīgi rājis un uz pareizā ceļa operatīvo izdevumu jomā nesekmīgi cēlis mēnešiem ilgi).

Un tieši tāpat katrs, kam ir tāda vēlēšanās (un vienu konkrētu premjeru ar šādu vēlēšanos droši varu jums nosaukt), var mēģināt «piemirst» to, ko Kalvīša kungs tik bieži atgādinājis — ka KNAB darbojas tiešā premjera pārraudzībā un uzraudzībā. Līdz ar ko atzinums, ka KNABā gadiem ilgi nauda plūdusi kaut kur pa kreisi, ir kārtējais secinājums par mūsu pašreizējā premjera mazspēju kontrolēt kaut jel ko. (Ja nu šādi atzinumi kādam vēl nepieciešami.)

Taču nez vai kādam, ņemot vērā visu iepriekš minēto, var būt šaubas: Valsts kontroles atzinums — nezinu, cik pamatots vai nepamatots, — ir speciāli un ilgstoši taupīts kādam īpašam brīdim, kad konkrēti cilvēki KNAB vadībā būtu īpaši nevēlami (vai vēlami). Šis brīdis acīmredzami ir pienācis, jautājums tikai — kas tāds īpašs tieši šajā brīdī? Tiešām taisnība histēriskajai «Delnai», kas Loskutova atstādināšanu saista ar gaidāmo lēmumu par partiju priekšvēlēšanu tēriņiem? Vai arī tiek izmeklēts kaut kas pilnīgi cits — Kalvītim vai kādam viņa maizestēvam daudz būtiskāks? Vai arī, valdības agonijai ieejot kulminācijas fāzē, mūsu premjers vienkārši atļaujas izdarīt to, ko tik briesmīgi gribējies jau ļoti, ļoti, ļoti sen?

Cerams, ka mēs to tuvākajā laikā uzzināsim. Un, protams, būtu īpaši jauki, ja to mums paskaidrotu mūsu pašreizējais valdības vadītājs. Ja vien viņš vakar tik skaidri jau nez kuro reizi nebūtu demonstrējis, cik ļoti negribīgi cenšas izdomāt kaut jel cik ticamus melus — un cik ļoti negrib runāt patiesību. Kas arī patiesībā ir normāli katram āzim, kuram ir dotas tiesības atstādināt dārzniekus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu