Tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības veselības aģentūras akūto augšējo elpceļu infekciju un gripas monitoringā gūtie dati liecina, ka tuvāko nedēļu laikā varētu pieaugt saslimstība ar gripu.

Jau pagājušajā nedēļā slimnīcā ārstējās astoņi pacienti, kuriem noteikta diagnoze — gripa. SVA epidemiologi norāda, ka saslimstība ar gripu ir iepriekšējo gadu līmenī un slimnīcā ārstējas galvenokārt bērni, lai novērstu iespējamās gripas izraisītās komplikācijas.

Tāpat pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām — ar tām slimoja vidēji 861 no 100 000 iedzīvotāju. Visvairāk augšējo elpceļu infekciju gadījumi tika reģistrēti Balvu, Jelgavas un Rīgas pilsētā un rajonā.

Gripa visstraujāk izplatās organizētos kolektīvos — skolās, bērnudārzos un citās mācību iestādēs, tāpēc, atsākoties mācībām, svarīgi atcerēties par gripas profilakses pasākumiem: telpu vēdināšanu, slimnieku izolāciju, personīgās higiēnas ievērošanu, masveida pasākumu ierobežošanu un citiem.

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu un citām elpceļu infekcijām, kā arī ierobežotu tālāku to izplatīšanos:

  • klepojot vai šķaudot degunu un muti aizsedziet ar vienreizējas lietošanas kabatas lakatiņu, pēc lietošanas to izmetiet;
  • bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas;
  • izvairieties no cieša kontakta ar cilvēkiem, kuri ir slimi.

Saslimušajiem vajadzētu palikt mājās un neapmeklēt darbu, skolu vai publiskus pasākumus. Ar gripu slimam cilvēkam nepieciešams ievērot mieru, uzņemt daudz šķidruma, izvairīties no alkohola un tabakas lietošanas, kā arī lietot medikamentus gripas simptomu mazināšanai. Ja ir aizdomas par saslimšanu, vērsieties pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta.

Efektīvākais veids sevis un līdzcilvēku pasargāšanai no saslimšanas ar gripu ir vakcinēšanās. Aizsardzību pret šajā sezonā cirkulējošajiem A un B gripas tipiem nodrošina šīs sezonas vakcīna.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu