Starptautiskais Kino forums «Arsenāls» - starta šāviens!!!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Buls

Starta šāviens šodien notika Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona teritorijā, kur «Arsenāla» prezidentei palīdzēja gan zemessargi, gan NBS profesionāļi.

Oficiālajā preses konferencē, kas notika viesnīcā, Europa Hotel Riga, tika atklāti  «Arsenāla» būtiskākie fakti. 100 filmas desmit programmās, 4 kinozālēs ir gatavas sagaidīt precīzi 38 983 skatītājus ( 30 seansi k/t «Rīga» Lielajā zālē, 35 seansi k/t «Rīga’» Mazajā zālē, 33 seansi k/t «K.Suns», 40 seansi «Coca Cola PLaza» un un 10 seansi k/t «Ballē» Liepājā).  Tas viss no 12. līdz 21. septembrim!

Tika izcelti atsevišķi notikumi, kas saistīti ar mēmo kino.

«Arsenāla» šī gada sauklis ir «Klusums», tāpēc programmā iekļautas vairākās mēmās filmas – klasika, kas vēl nekad nav nonākusi līdz Latvijas kinoteātriem. «Arsenālu» atklās 1923. gadā uzņemtā «Salome» – Natašas Rambovas izauklēts art-house šedevrs, sava laika nesaprasts un nu kulta statusu ieguvis meistardarbs. Filmu Latvijas Nacionālās operas Jaunajā zālē apskaņos LNO mūziķi Aigara Meri vadībā, un tā būs skatāma 12. un 13. septembrī.

Daudz savādāks izvērsās vācu emigranta Frīdriha Vilhelma Mūrnava mēmās filmas «Saullēkts» (1927) liktenis – tā bija ne vien skatītāju mīlēta, bet arī kritiķu atzinīgi novērtēta, turklāt paša pirmajā «Oskaru» pasniegšanas ceremonijā, kas notika tālajā 1929. gadā, filma saņēma trīs zeltītās statuetes (labākā filma, labākā aktrise un operatora darbs). Kinozinātnieks un Čikāgas Universitātes profesors Juris Civjans atklāja mēmā kino beigu posma aizkulises, ko plašākā iztirzājumā būs iespējams uzzināt vienā no daudzajiem «Arsenāla» semināriem, kas notiks festivāla laikā. Filma tiks demonstrēta Jāņa baznīcā 13.09. plkst.18.00, to apskaņos ērģelnieks Aivars Kalējs.

Trešā mēmā filma, kam īpaši pievēršama uzmanība, ir 1926. gadā Norvēģijā uzņemtā melodrāma «Kāzas Hardangerā», ko 12. septembra vakarā izrādīs īpašā Nordea bankas brīvdabas seansā Vērmanes dārzā plkst. plkst. 21:00. Kā atzina festivāla ģenerālsponsora Nordea bankas Latvija vadītājs Valdis Siksnis: «Nordea jau ceturto gadu turpina atbalstīt kino festivālu – uzskatām, ka tieši ilglaicīgās un stabilās attiecības partneri ir vislielākie ieguvēji. Mēs esam gandarīti par «Arsenāla» vadītājas Elvitas Rukas izvirzītajiem jaunajiem uzdevumiem popularizēt labu kino vēl plašākam skatītāju lokam. Es ceru, ka šo mērķi sasniegt palīdzēs arī Nordea brīvdabas kino seanss ar norvēģu filmu «Kāzas Hardangerā» festivāla atklāšanas dienā 12. septembrī Vērmanes dārzā.»

Elvita Ruka atklāja arīdzan «Arsenāla» programmas: Honkongas filmas jeb «Gaidot 2047», franču klasiķu jaunie darbi jeb «Mūsdienu Arkādija», īpašā programma «Tēvi un dēli», slovāku 80. gadu kino retrospektīva «Es mīlu, tu mīli»” (Slovākijas vēstnieks Latvijā Ivans Špilda īpaši ieteica slovāku nacionālo eposu «Tūkstošgades bite»), mūsdienu mēmās filmas programmā «Mute», Pēterburgas art-house Jevgeņija Jufita darbu retrospektīva, kā arī konkursa, panorāmas un Baltijas filmu skates. Rietumu Bankas viceprezidente un Rietumu Bankas labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna atzina: «Rietumu Banka sadarbojas ar «Arsenālu» jau kopš 1990. gadu beigām, un visu šo gadu garumā mēs ik reizi no jauna pārliecināmies, ka «Arsenāls» ir īpašs festivāls, kurš ir kļuvis par vienu no svarīgākajiem un visvairāk gaidītiem notikumiem ne tikai Latvijas kino, bet visā kultūras dzīvē kopumā. Esam pārliecināti, ka ar jauno kinoforuma vadību ne tikai tiks saglabāts labākais, kas uzkrāts pa šiem gadiem, bet arī ieviestas jaunas idejas. Un mums būs iespēja baudīt īstu kino arī nākotnē».

Īsts pārsteigums «Arsenāla» garā – īpašs «Seanss graudā» 13.09. k/t «K.Suns», uz kuru biļetes nebūs jāiegādājas, bet tās varēs apmainīt pret konkrētu daudzumu ekoloģisku produktu: kartupeļiem, burkāniem, sēnēm, speķi un citiem lauku labumiem… Tas ir solis pretī lauku skatītājiem, kā arī ironisks veltījums augstajai inflācijai valstī.

www.arsenāls.lv

www.bilesuserviss.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu