Godmanis pieļauj iespēju upurēt valdību [papildināta 17:43]

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pieļauj iespēju, ka situāciju var glābt, nerīkojot pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas, bet gan upurējot valdību. 

«Varu arī atkāpties, ja tad parlamentu var paturēt kā instrumentu,» sacīja premjers, norādot, ka šogad ir jāpieņem daudzi valstij svarīgi lēmumi. Viņš gan uzsvēra, ka lēmumu par demisiju nav pieņēmis, un koalīcijas sarunas turpināsies. To Godmanis žurnālistiem paziņoja piektdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi  Zatleru un koalīcijas pārstāvjiem.

Savukārt Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Mareks Segliņš pavēstīja, ka no ārkārtas vēlēšanām, vairs nevar izvairīties.

Godmanis uzsvēra, ka šogad Latvijā ir ļoti nopietna situācija, un ārkārtas vēlēšanas situāciju padarītu nestabilāku. 2009. gadā jāpieņem virkne finansiāli ekonomisku lēmumu, ir arī gaidāmas pašvaldību vēlēšanas ar nesen pieņemto, jauno novadu karti. Tāpat, ja tiks izsludinātas ārtārtas vēlēšanas, nevarēs novērst to, ka partijas jau rīt sāks priekšvēlēšanu kampaņu.

Viņš gan arī norādīja, ka neviena partija negrib visiem spēkiem turēties pie varas, un ārkārtas vēlēšanas ir iespējamas. Tāpat, saistībā ar masu vardarbību 13. janvārī, esot jārisina jautājums par spriedzi sabiedrībā. To nevarot izdarīt tikai koalīcija, tāpēc jāatrod pozitīva dialoga turpinājums ar prezidentu, teica Godmanis. Valdības vadītājs arī norādīja uz varas grūtībām, ja tai nav sabiedrības uzticības.

TP priekšsēdētājs Segliņš uzsvēra, ka viņa pārstāvētā partija savu lēmumu vairs nemainīs. Tas pieņemt balsojumā, kurā piedalījušies gan partijas Saeimas deputāti, gan valdības ministri, gan valde. Lēmums pieņemts gandrīz vienbalsīgi, bet tam bijuši arī pretinieki.

Lēmums pieņemts galvenokārt tāpēc, ka «sabiedrībā radies pieprasījums pret vardarbību un naids pret varu», sacīja Segliņš. Politiķi esot atbildīgi par to, lai šo situāciju labotu. «Lai varētu pilnvērtīgi strādāt, ir jāsaņem jauns uzticības mandāts no sabiedrības,» sacīja TP vadītājs, norādot, ka patlaban valstī ir pavisam atšķirīga situācija no tās, kas bija pirms 9. Saeimas vēlēšanām.

Esot arī ļoti svarīgi, lai ārkārtas vēlēšanas notiktu ātri. «Nevilkt garumā! Tie smagie lēmumi ir jāpieņem.» Patlaban TP gan nepiedāvā konkrētus datumus, kad vajadzētu atlaist Saeimu, vai rīkot vēlēšanas.

Partneriem šī bija pavisam jauna situācija, tāpēc viņi nekādus lēmumus vēl nav pieņēmuši, norādīja Segliņš.

Jautāts, vai vēl ir iespēja izvairīties no ārkārtas vēlēšanām, Segliņš atbildēja: «Domāju, ka nē.»

Koalīcijas un prezidenta sarunas turpināsies pirmdien.

TP rosina jau šajā pavasarī rīkot Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu