Grautiņu dalībnieks: mūsu politiķi saprot un respektē tikai spēku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo, R.Oliņš

Viens no 13. janvāra Vecrīgas grautiņu dalībniekiem, 34 gadus vecais Andris Maziks, pret ko sākts kriminālprocess par dalību masu nekārtībās, stāsta: lielākā daļa grautiņu dalībnieku nav noziedznieki un huligāni un, līdzīgi kā viņš, tajā vakarā Vecrīgā bijuši idejas vārdā. Tā viņš stāstīja intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze».

«Valstī valda bardaks, ko nevarēja mainīt ne ar vēlēšanām, ne ar miermīlīgām protesta akcijām. Mūsu politiķi saprot un respektē tikai spēku, nevis lūgumu. Mani kaitina viņu ņirgāšanās un alkatība. Tauta pati ir vainīga, ka pieļāva tādus politiķus, bet vairs tā nebūs. Līdz šim cilvēki baidījās pazaudēt savu mazumiņu — ēdienu un jumtu virs galvas. Tagad cilvēki grib arī drošību par rītdienu, bet politiķi to nespēj nodrošināt. Vēl vairāk — viņi nespēj pat izturēties pret tautu ar cieņu. Tad lai rēķinās, ka viņus neviens necienīs. Dots pret dotu,» sacīja Andris.

Andris pieļauj iespēju, ka līdzīgi grautiņi var atkārtoties, norādot, ka nākotnē tie var būt vēl nežēlīgāki.

«[Grautiņi var atkāroties]. Turklāt daudz vardarbīgākas un asiņainākas. Mēs jau 19 gadus dzīvojam šajā valstī, bet kas ir mainījies uz labo pusi? Vai sabiedrība ir kļuvusi apmierinātāka? Vai vienotāka? Mūsu valstiņā dzīvo tikai aptuveni 2,4 miljoni iedzīvotāju. Tas patiesībā ir ļoti maz, ja valdība tik tiešām to vēlētos, tad sen viss te būtu kārtībā. Bet šaubos, vai kādreiz mums te būs kārtība, jo mūsu mentalitātes dēļ pie varas viegli tiek cilvēki, kam prātā tikai materiālas intereses. Vienkāršā tauta gluži kā aunu bars spiesta dzīvot pēc šo cilvēku izdomātiem likumiem, kas strādā tikai pašu likumu izdevēju labā. Piemēri nav tālu jāmeklē — kādēļ mums ir tik daudz spēļu zāļu, bet nav vairs nevienas cukurfabrikas? Kāpēc valdība nepalīdz vietējiem ražotājiem? Mēs faktiski esam kā tāda Āfrikas valstiņa, kas kaut kāda pārpratuma dēļ atrodas ziemeļos.»  

Jautāts, vai nožēlo dalību grautiņos, Andris atzīst, ka nožēlo tikai to, ka uzbrucis policistiem.

«Kā jau teicu — es nožēloju, ja esmu izdarījis pāri kādam policistam. Bet ne to, ka paudu savu protestu pret pastāvošo sistēmu, kas politiķiem ļauj nesodīti zagt. Uzņēmējam, ierēdnim, strādniekam — visiem par likuma pārkāpšanu ir jāatbild tiesas priekšā. Bet valdošā elite var nesodīti darīt, kas ienāk prātā. Politiķi ir kā bērni, kas pārbauda robežas — cik nedarbu varēs sastrādāt, līdz vecāki sados pa dibenu,» — tā grautiņu dalībnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu