Politiķi «Dienas» žurnālistu aiziešanu no avīzes vērtē dažādi

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/Ieva Čīka/LETA

Politiķi laikraksta «Diena» vadības un pieredzējušāko žurnālistu aiziešanu vērtē dažādi, tomēr kopumā uzsver - par to nevajadzētu satraukties un, ja arī aiz šīm pārbīdēm slēpjas politiska ietekme, tā vienalga drīz atklāsies.

Partijas «Jaunais laiks» (JL) Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis aģentūrai BNS uzsvēra, ka nekad nav kritizējis nevienu mediju, jo uzskata, ka katrs no tiem dara vien savu darbu. Tomēr, runājot par «Dienas» turpmāko likteni un tā iespējamo ietekmi politikā, deputāts bija izvairīgs, vien sakot - «dzīve rādīs».

«Kā būs tālāk - dzīve rādīs. Līdzīgi kā jebkuram uzņēmumam arī avīzēm ir viegli laiki, ir grūti laiki, un arī viņiem tādi iestājušies. Tomēr es domāju - ir tik daudzi mediji, ka nevajag fokusēties uz viena konkrēta medija problēmām,» politiķis piebilda.

Savukārt, runājot par iespējamo politisko ietekmi gan turpmāk laikrakstā «Diena», gan iespējamajā tās bijušo veidotāju jaunajā projektā, Zaķis vien atgādināja par sabiedrisko attiecību speciālista Jurģa Liepnieka savulaiku teikto saistībā ar tā dēvēto trešo personu dalību priekšvēlēšanu aģitācijā.

«Liepnieks savulaik teica - aizliegsiet iejaukties kā sabiedriskajām organizācijām, nu, nopirksim mediju, uztaisīsim mediju.. Bet vai tieši šis konkrētais gadījums saistīts ar to, vai kāds politiķis grib ko ietekmēt, grūti pateikt,» JL pārstāvis atzina.

Savukārt Tautas partijas (TP) biedrs Māris Kučinskis atzina - nenoliedzami, ka mediji ietekmē politisko vidi un politiķi seko līdzi notiekošajam šajā jomā, un, protams, arī politiķi vēlētos, lai žurnālistika būtu neatkarīga un objektīva.

«Man kā sabiedrības pilsonim ir ļoti svarīgi, lai viņi [mediji] būtu savstarpēji konkurenti. Šobrīd mums ir trīs lielas avīzes, un tas ir labi. Un cilvēciski jau arī jebkurš politiķis kā sabiedrības pilsonis ir ieinteresēts, lai mediji būtu pēc iespējas objektīvāki, neatkarīgāki un netiktu iespaidoti,» deputāts norādīja, piebilstot, ka arī kritika, viņaprāt, nebūtu jānožēlo.

Tomēr par «Dienas» komandas iespējamo iesaistīšanos jaunā projektā, TP pārstāvis bija skeptisks.

«Es nedomāju, ka ir iespējams izveidot jaunu projektu šajā laikā, kad visā pasaulē medijiem ir finansiāli grūti. Viss, ko viņi var izveidot, visticamāk, ir interneta portāls, bet tas prasa lielu ieguldījumu un tam apakšā vienalga būs kāds īpašnieks. Tad tā vienkārši būs viena īpašnieka nomaiņa pret otru,» Kučinskis norādīja.

Viņš arī piebilda, ka par iespējamo politisko ietekmi turpmāk «Dienā» vai arī laikraksta bijušās komandas veidotajā projektā nevajadzētu satraukties, jo jebkurā gadījumā ilgstoši «jau tā nevar noslēpt piederību kādam, kas vēlētos ietekmēt».

Turpretī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis apgalvoja, ka viņam un arī viņa politiskajam spēkam «Dienas» turpmākais liktenis esot vienaldzīgs - attiecības ar medija pārstāvjiem, visticamāk, nemainīšoties un arī par kvalitāti šaubu neesot.

«Mums nekas tur nevarētu mainīties šajā attieksmē. Mūsu apvienībai ar visiem masu medijiem ir bijusi toleranta un konstruktīva sadarbība,» viņš klāstīja, arī par laikraksta turpmāko kvalitāti šaubas nepaužot.

«Man liekas, ka tur nekas būtisks mainīties nevar. Latvija ir pietiekoši bagāta ar spēcīgiem žurnālistiem, un arī «Dienā» tas būs tāpat - no kvalitātes un profesionalitātes līmeņa tur nekas nevarētu mainīties. Varbūt var mainīties uzstādījumi, tas, par ko ir runa, diskusija.. Bet nekādas problēmas tur neredzu,» Brigmanis uzsvēra.

Jau vēstīts, ka piektdien pēc līdzšinējā «Dienas» īpašnieka «Nedela S.A.» valdes locekļa Aleksandra Tralmaka paziņojuma, ka «Dienas» un «Dienas Biznesa» īpašnieki ir Roulandu (Rowland) ģimene no Lielbritānijas, atlūgumu iesniegušas laikraksta «Diena» un izdevniecības «Dienas mediji» galvenās redaktores - Anita Brauna un Nellija Ločmele, kā arī komentāru nodaļas vadītājs Pauls Raudseps un vairāki pieredzējuši «Dienas» žurnālisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu