Gripa jau uzglūn

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC Licence

[s:36178] Drēgnais un mitrais laiks, kā arī apmākušās debesis, kas neļauj līdz mums nonākt saules stariem, veicina vīrusu izplatību, tādēļ pēcsvētku dienās par sāpēm kaklā, iesnām un klepu sūdzas ne retais. Rudenīgajā laikā vājinājušās arī cilvēku organisma aizsargspējas, tādēļ, lai niedzīvotos vīrusu slimību izraisītās komplikācijās un neaplipinātu kolēģus un draugus, cīnies ar vīrusiem mājās.

Vīrusi iet bojā saulainā, aukstā vai siltā, bet sausā laikā, bet tā kā šobrīd laiks mūs ar pretvīrusu terapiju nelutina, jāvēršas pret tiem pašiem. Par iespējām vislabāk tikt galā ar vīrusu uzbrukumiem Apollo vaicā  klīnikas Premium Medical internistei Dacei Cibulei. «Tā kā vakcīnas pret vīrusiem nav, katram pašam jāspēcina sava organisma aizsargspējas, darot to visdažādākajos veidos», atzīst daktere Cibule.

Viņa iesaka, pirmkārt, domāt par savu psihoemocionālo un fizisko labsajūtu, labu, veselīgu uzturu, fiziskajām aktivitātēm – kaut vai pastaigām svaigā gaisā, jo organismā, kuru stiprina prieks un labsajūta, vīrusi tik ātri neiedzīvojas.

«Kas nu kuram sagādā labsajūtu – vienam tā varbūt ir iknedēļas pelde baseinā, citam pirts rituāls, vēl citam zemūdens masāža vai aromterapijas un masāžas procedūras», veidus, kā patīkami stiprināt organismu, nosauc Dace Cibule. Otrkārt, ja nu vīrusi tomēr ir apsēduši, ārste iesaka nekādā gadījumā nevilkt garumā procesu – «ai, nu, ko tad es te nīkuļošu, iešu labāk uz darbu, tik daudz jāizdara, un kurš tad manā vietā to darīs», jo tas var novest pie ilgākas un komplicētākas atveseļošanās nekā tas būtu tad, ja neļautu šiem vīrusiem «iestaigāties», turklāt kolēģi un draugi pārāk pateicīgi arī nebūs, ja vīrusus uzšķaudīsiet vai uzkleposiet virsū arī viņiem. Lai neiedzīvotos komplikācijās, ārstesprāt, nevajadzētu kavēties ar ārsta apmeklējumu, jo tikai speciālists vislabāk novērtēs situāciju un ieteiks labāko ārstēšanās veidu. Vajadzīgs miers (vislabāk mājās gultā)+vitamīni (vislabāk C vitamīns profilaktiskajā devā 500 mg)+daudz šķidruma(vislabāk negāzēts ūdens ar nelielu mineralizācijas pakāpi, zāļu vai zaļā tēja, pašmāju augļu sulas)+svaigs gaiss regulāri izvēdinātās telpās.

Treškārt, atceries - kamēr vīrusi savu ļauno darbu vēl nav uzsākuši, ieteicamākie profilakses līdzekļi ir: pašmāju augļi un dārzeņi, kuri līdz gada nogalei vēl sagalabā savu augsto vitamīnu saturu (āboli, dzērvenes, rutki, skābēti kāposti, burkāni, kāļi), pastaigas svaigā gaisā (labāk nekāpt pārpildītā tramvajā vai trolejbusā, bet paieties dažas pieturas kājām),nedrūzmēties lielveikalos, bet ja bez iepirkšanās neiztikt, varbūt savu reizi izvēlēties mazos veikaliņus, līdz kuriem kāds gabaliņš jāpaiet arī pa ielu), un vēdinātas telpas, regulāri mazgātas rokas (pret tiem vīrusiem, kas lido pa gaisu, tas daudz nelīdzēs, bet pret tiem, kas līp pie rokām, gan) un labsajūtas procedūras.

Pret gripu, kuras masveidīgu izplatību Latvijā šoziem prognozē 2011. gada sākumā – janvārī, februārī, gan ir izstrādātas vakcīnas, ņemot vērā pēdējo gadu gripas vīrusu izplatību, tādēļ ārste Dace Cibule iesaka vakcinēties laikus. Viņa uzskata, ka vakcīnu drīkst saņemt tikai cilvēks, kurš tobrīd ir vesels. Vakcinēties pret gripu visvairāk iesakāms tiem cilvēkiem, kuriem jau ir kāda hroniska kaite – sirds darbības traucējumi, cukura diabēts vai kāda cita slimība, kuras norisi saslimšana ar gripu varētu tikai saasināt, tādējādi pasliktinot cilvēka veselības stāvokli kopumā. «Jauni, veseli cilvēki izslimos gripu un daudz no tā necietīs, bet vecākiem cilvēkiem un tiem, kuriem jau ir kāda tā saucamā fona slimība, gripa var izrādīties visai bīstama», uzsver Premium Medical ārste Dace Cibule.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu