Jēkabpils iedzīvotāja: labo pārmaiņu pilsēta slīgst zaņķī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saistībā ar 25.janvāra asiņaino slaktiņu Jēkabpilī, iedzīvotāji aicina slēgt visas laimētavas Jēkabpilī. «Ja nu Salcevičam [Jēkabpils mēram] tā gribas, lai atstāj sev vienu zāli, kur kādreiz iebrist. Labo pārmaiņu pilsēta slīgst zaņķī, šeit slepkavo labus, nevainīgus cilvēkus. Ja nebūtu šo zāļu, cilvēks būtu dzīvs,» prāto jēkabpiliete Ruta.

Tā trešdien raksta laikraksts «Neatkarīgā», norādot: no neoficiāliem avotiem zināms, ka arī pilsētas mērs Leonīds Salcevičs pa laikam apmeklē kādu no spēļu zālēm.

«Jēkabpilī ir 13 vietas, kurās atļauts nodarboties ar azartspēlēm. Dažas laimētavas ekonomisku apsvērumu dēļ slēgtas un darbojas astoņas, kas nelielajai pilsētai ir par daudz,» atzīst pilsētas domes deputāts un uzņēmējs Aigars Nitišs.

Tāpat Nitišs atzinis, ka pašlaik likumu normas ir tādas, ka ir ļoti viegli atļaut atvērt spēļu zāles, bet grūti tās slēgt. Likums nosaka iespēju pašvaldībām ierosināt slēgt laimētavas, ja tās rada kaitējumu sabiedrībai.

Pašreiz to ir iespēja darīt, pamatojoties uz Azartspēļu un izložu likuma 42.pantu, kas nosaka: «Ja azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā rada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu, pašvaldības dome ar motivētu lēmumu ir tiesīga atcelt izsniegto atļauju atvērt kazino, spēļu zāli, bingo zāli, totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vietu un organizēt attiecīgās azartspēles konkrētajās telpās.»

25.janvāra notikumi Jēkabpilī dod pārliecinošu iemeslu spēļu zāļu skaita samazināšanai, taču laimētavu aizliegums stātos spēkā vien piecus gadus pēc lēmuma izdošanas, uzskata Nitišs, kurš rosina ar likumu noteikt, ka spēļu zālēs inkasācija veicama katru dienu, lai nebūtu bīstami lielu uzkrājumu, kas var pievilināt noziedzniekus. Tāpat valsts varētu noteikt kritērijus spēļu zāļu daudzumam, piemēram, atbilstoši iedzīvotāju skaitam pilsētā.

Jēkabpils mērs domes sēdē informēja, ka jau 2009.gadā mēģināts likt šķēršļus kārtējās spēļu zāles atvēršanai, veicot sabiedrisko apspriešanu. Tajā lielākā daļa iedzīvotāju atzina, ka pilsētā nebūtu jāierīko vēl viena spēļu zāle.

Pamatojoties uz sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, Jēkabpils pašvaldība neatļāva SIA «Joker Ltd» atvērt vēl vienu laimētavu. Taču uzņēmums domes lēmumu apstrīdēja tiesā, kā arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, kur amatpersonas atzina, ka pašvaldība saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu nedrīkst kavēt minēto uzņēmējdarbību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu