Jēkabpils mērs: ne jau spēļu zāles vainīgas, ka cilvēki laupa

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Panchenks, CC licence

Pēdējā laikā gan Latvijā, gan pasaulē risinājušies tik daudz traģisku un dramatisku notikumu, ka Jēkabpils azartspēļu nama apzagšana, ko veica policisti, kurus savukārt aizturēja citi policisti, zaudējot vienu savu biedru, aizvirzījusies no sabiedrības uzmanības centra. Tomēr kādu notikušā analīzi veikusi pašvaldība? Jēkabpils domes deputāti izstrādājuši priekšlikumus, lai samazinātu azartspēļu vietu skaitu pilsētā, vēstī laikraksts «Neatkarīgā».

Jautāts, kas no Jēkabpils traģiskajiem notikumiem ir izanalizēts, Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs norādīja, ka pašvaldībā analīze un diskusijas ir notikušas.

Viņš norādīja: «Dienā, kad savus priekšlikumus izsūtījām visām Saeimas frakcijām, Ministru prezidentam un Valsts prezidentam, Saeimā atvēra Azartspēļu likumu un pēc SC ierosinājuma ierakstīja tikai vienu priekšlikumu: spēļu namos drīkst iet iekšā tikai no 21 gada vecuma. Bet mums ir vairāki priekšlikumi: spēļu zālē naudas inkasācijai jānotiek katru darbadienu; spēļu zāles var ierīkot tikai vietās, kur tas noteikts ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem; nedrīkst būt vairāk kā viena spēļu zāle uz 10 000 iedzīvotājiem; nevajag vairs gaidīt piecus gadus, lai pēc pašvaldības domes lēmuma aizvērtu spēļu zāli, – pietiek ar vienu gadu.»

Runājot par «Fēniksu» Jēkabpilī, pilsētas mērs sacīja: «Vietas, kur atrodas spēļu zāles, ir sakārtotas, šis uzņēmums veicinājis spēļu zāļu skaita samazināšanu pilsētā, ienes pašvaldības budžetā 85 000 latu azartspēļu nodokļa veidā. Uzņēmuma īpašnieks Jānis Zuzāns ir mecenāts: atbalstījis pilsētas sporta aktivitātes. Atšķirībā no citiem, kas tikai solījuši. Gribēja te lietuvieši ienākt. Divus gadus cīnījāmies, likām visādus kavēkļus, uztaisījām pat sabiedrisko apspriešanu, kas nebija likumīga. Lietuvieši par mums sūdzējās ministrijā, tiesājās. Solīja atbalstīt sportu, bet solījumu nepildīja. Pēc gada darba aiztaisīja savu «Jocker» ciet. Laikam nebija klientu.»

Salcevičs uzskata: «Bet jāpasaka skaidri: ne jau spēļu zāles vainīgas, ka cilvēki laupa. Aplaupa jau arī bankas, veikalus, jebkuras citas vietas, kur ir ko paņemt. Parasti jau iztiek bez upuriem. Nebūtu Jēkabpils gadījumā policists paspējis nospiest trauksmes pogu, zagļi būtu projām un Zuzāna kungs vēl tagad meklētu savu naudu.»

Pilsētas mērs grib paslavēt arī pašvaldību, jo tikko pilsētā bija uzliktas novērošanas kameras, kas ļāva laupītājus izsekot un nosūtīt policijas mašīnu, kas lika zagļiem nogriezties strupceļā. «Citādi būtu tikuši pāri tiltam un tad neviens viņus nenoķertu – aiztriektos līdz Lietuvai, kas ir tikai 40 kilometru attālumā,» sacīja Salcevičs.

Viņam ir skaidrs, ka nekādas likumdošanas izmaiņas jau neatturēs no tamlīdzīgiem gadījumiem, tomēr varbūt, padarot likumu stingrāku, dodot pašvaldībām lielāku varu, var mazināt riskus, ka notiek azartspēļu vietu aplaupīšana un tai sekojošie dramatiskie un pat traģiskie notikumi, kad cieš nevainīgi cilvēki un godprātīgi likumsargi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu