«Alfas» komandieris: nekāda «tīrīšana» vienībā nenotiek

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Situācija vienībā «Alfa» jau ir normalizējusies, jo pēc tam, kad atklājies, ka divi vienības darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs piedalījušies laupīšanā Jēkabpilī, visai vienībai bijis šoks. Tā LTV raidījumam «De facto» atzina speciālo uzdevumu bataljona «Alfa» komandiera pienākumu izpildītājs Juris Grabovskis.

Vienībā pēc notikumiem Jēkabpilī veiktas dažādas pārbaudes, tai skaitā psiholoģiskie testi, pārskatīti darba rezultāti, analizēts veselības stāvoklis un fiziskā sagatavotība. 12 cilvēkiem darbs vienībā, visticamāk, būs jāpamet.

Grabovskis skaidro, ka tā nav «tīrīšana». «Jā, darbs tiek pārskatīts. Komanda grib strādāt, viņi ir gatavi strādāt, viņi strādā. Komandai ir jāskatās – ja ir kaut kāds balasts, no balasta ir jātiek vaļā. Bet tā jau nav tīrīšana,» norāda vienības vadītājs.

Vaicāts, vai «Alfa» darbinieki savulaik tiem piedēvēto zvaigžņu slimību ir pārslimojuši, Grabovskis atbild, ka «slimību tik ātri pārslimot nevar, bet domāju, ka tālākā darbā šis jautājums tiks atrisināts».

Grabovskis atklāj, ka patlabn nav nekādu īpašu kritēriju pēc kuriem vadīties, lai pieņemtu cilvēku darbā «Alfā». Vienīgais esot fiziskās izturības prasības. Laikā, kad Grabovskis norīkots par vienības komandieri, tajā jau bijis nekomplekts – trūkuši 20 cilvēki un rindā gribētāji nestāvot. Algas vienības darbiniekiem ir aptuveni 300-350 latu pēc nodokļu nomaksas. Un tāpēc daļa no vienības cilvēkiem piestrādā arī dažādos papildus darbos.

Vaicāts, vai tāds gadījums kā ar divu alfistu iesaistīšanos Jēkabpils laupīšanā varētu atkārtoties atkal, piemēram, ar viņa vadītās vienības «Omega» darbiniekiem, Grabovskis atbild, ka ļoti cerot, ka tā nenotiks. Viņš gan norāda: «Nevar garantēt ne par ko, jo te ir dziļāk jāskatās: kāpēc tas notika ar šiem cilvēkiem. Jo no malas skatoties uzreiz tas nebija redzams. Ir cilvēku kontingents, kur uzreiz var pateikt – viņš ir tāds un viņš iet uz to. Bet šie cilvēki 18 gadus strādāja likuma pusē, viņi visu laiku bija saistīti ar disciplīnu, kārtību. Nevar 18 gadus slēpties un pēc tam pēkšņi kļūt tādam. Tātad kaut kas ir noticis. Kaut kas viņus salauza. Te ir jāskatās dziļāk.»

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu