Demonstrēs ekskluzīvu interviju ar «Imantas hakeri» Čalovski (183)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: davydubbit, CC BY-NC-SA 2.0

Latvijas Televīzija (LTV) plāno demonstrēt interviju ar smagos kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas iedzīvotāju Denisu Čalovski, par kura izdošanu ASV joprojām notiek diskusijas Latvijas valdībā, portāls «Apollo» uzzināja LTV.

Ekskluzīvā sarunā LTV Ziņu dienesta žurnālistam Aigaram Lazdiņam Čalovskis atklās, kā notika aizturēšanas operācija un komentēs izvirzītās apsūdzības.

«Čalovskis turpina noliegt vainu jelkādos apzinātos nodarījumos, tomēr atzina, ka būtu gatavs stāties Latvijas tiesas priekšā. ASV tiesu sistēmas godīgumam viņš neuzticoties Snoudena lietas dēļ,» pēc intervijas sacīja Lazdiņš.

Valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu par tā dēvētā «Imantas hakera» izdošanu ASV, kas viņu apsūdzējusi kā vienu no vīrusa «Gozi Virus» radīšanas un uzturēšanas dalībniekiem.

Intervija tiks demonstrēta sestdien, 3.augustā raidījumā «Panorāma».

Kā ziņoja LETA, ka ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku «Miami», un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa «Gozi Virus» radīšanu un uzturēšanu.

Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgušas Latviju izdot Čalovski tiesāšanai Savienotajās Valstīs. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā tuvākajā laikā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. «Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu,» aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis žurnālistus informēja, ka TM joprojām ir pārliecināta - Čalovskis ir izdodams ASV. Savukārt Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs norādīja, ka jautājums par Čalovska izdošanu ir ļoti rūpīgi jāizvērtē un ministrija joprojām neatbalsta viņa izdošanu. Vaicāts, vai tas neietekmēs attiecības ar ASV, viņš prognozēja, ka attiecībām nevajadzētu pasliktināties.

Satversmes tiesa (ST) jūlija beigās otrreiz atteicās ierosināt lietu pēc Čalovska pieteikuma, ar kuru tika apstrīdēta normas, kas pieļauj viņa iespējamo izdošanu ASV, atbilstība Satversmei.

Neraugoties uz to, ka ST 31.jūlijā atteicās ierosināt lietu pēc Čalovska otrā pieteikuma, viņa advokāti ir gatavi turpināt cīņu un pārliecināt valdību par klienta izdošanas nepieļaujamību. Kā aģentūrai LETA sacīja advokāta palīgs Matīss Šķiņķis no advokātu biroja «Borenius», vēršanās ST nebūt nav vienīgais paņēmiens, kā panākt, lai Čalovskis netiek izdots ASV. Turklāt ST jau iepriekš esot norādījusi, ka Ministru kabineta lēmumam par Čalovska izdošanu jābūt balstītam ne vien uz politiskiem, bet arī juridiskiem apsvērumiem. Ja valdība ņems vērā šos juridiskos argumentus, izdošana nenotiks, aģentūrai LETA prognozēja Šķiņķis.

Komentāri (183)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu