Klusumu «Saskaņas» piketā pārtrauc pēkšņi sanākuši cilvēku bari (789)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gints Bāliņs/Apollo

Stundu pirms plānotā partijas «Saskaņa» protesta akcijas pret bankas «Citadele» pārdošanu Vecrīgā ap Doma laukumu bija pulcējušies daudz policistu, taču, kā novēroja TVNET, pašu protestētāju vēl nebija vispār; apkārtnē bija manāmi vien pāris pasākuma galveno organizatoru. Taču pēkšņi «neorganizēti» laukumā saradās bariem cilvēku, kas atnāca it kā kolonnā no Rīgas domes puses.

Kā novēro TVNET, šobrīd pūlis ir aptuveni 300 cilvēku liels, kas visi ļoti skaļi rībina bungas, svilpj svilpītes un uzsauc visdažādākos saukļus, cik politiskais spēks «Vienotība» ir liels zagļu bars.

Aptuveni 100 no sanākušajiem pārstāv «Saskaņas» deputāta amata kandidāta Raimonda Gaiļa vadīto arodbiedrību LABA.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko («Saskaņa») no skatuves iebilda pret bankas «Citadele» pārdošanu nezināmiem pircējiem, neskaidrajiem darījuma nosacījumiem, kā arī zemo cenu. Līdzās viņam uz skatuves bija partijas «Saskaņa» deputāti Ivars Zariņš, Andrejs Elksniņš un Rīgas mērs Nils Ušakovs. Zariņš aicināja banku «Citadele» saglabāt valsts īpašumā un izveidot attīstības banku.

Plakātu pasākumā ir maz. LABA biedri tur plakātu «Darbaļaudis - spēks!», redzams arī plakāts «Vienotība = korupcija», savukārt uz mazpazīstamās organizācijas «Latvijas jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrība» plakāta vēstīts «Par tradicionālajām ģimenes vērtībām». Ir ļoti daudz vienāda izskata plakātu, tiek dalīti baloni un jaunieši dala Saskaņmas centru atbalstošas lapiņas.

Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (SC) uz skatuves tur rokā plakātu, uz kura rakstīts «Zaķi, pēc Tevis raud cietums..» un redzama «Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa fotogrāfija.

Sākoties akcijai, «Saskaņas» biedri uz skatuves skandēja saukli «Valdība zog!» un aicināja to atkārtot sanākušos, kas gan šim aicinājumam atsaucās visai skopi. Skaļāko atbalstu «Saskaņas» deputātu uzrunām pauž LABA biedri, kas sit bungas un svilpj svilpēs.

Protesta akcijas apmeklētāju vidū ir arī pārstāvji no organizācijām Latvijas Jaunatnes, studentu un sporta arodbiedrības un biedrības «Par tradicionālām ģimenes vērtībām. Nākotne».

Garāmgājēji interesei par notiekoši lielākoties neizrāda. Doma laukumā sanākušie uzvedas skaļi, bet mierīgi. Pasākuma norisi uzrauga Valsts un pašvaldības policija.

Pretēji kā tas bija iepriekšējā šāda veida «protestā», kas notika, lai atbalstītu Rīgas mēra palikšanu amatā, šoreiz TVNET nepamanīja arodbiedrības LABA rīkotos autobusus, ar kuriem tika atvesti šie «protestētāji». Iepriekš transportlīdzekļi bija novietoti aiz Rīgas domes ēkas, tur tika dalīti un pēc mītiņa savākti un prom aizvesti arī protesta uzskates līdzekļi un plakāti.

Jau vēstīts, ka partija «Saskaņa» svētdien rīko protesta akciju pret bankas «Citadele» pārdošanu. «Saskaņa» uzskata, ka «Citadeles» pārdošanas darījumu var salīdzināt ar «zādzību, kāda Latvijā neesot bijusi kopš pagājušā gada deviņdesmitajiem gadiem».

Tāpat vēstīts, ka Saeima ceturtdien nolēma neskatīt «Saskaņas centra» (SC) priekšlikumu Ministru kabinetam nekavējoties apturēt bankas «Citadele» akciju pārdošanu. Par lēmuma projekta iekļaušanu Saeimas darba kārtībā balsoja 31 deputāts, pret bija 32 deputāti, savukārt 17 deputāti balsojumā atturējās.

SC rosināja uzdot valdībai nekavējoties apturēt bankas «Citadele» akciju pārdošanas procesu un par to iesniegt Saeimā izvērstu ziņojumu, kā arī sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi.

Starptautiskā ASV investoru grupa atbilstoši valdības 16.septembra lēmumam varēs iegādāties šobrīd Latvijas valstij piederošos 75% bankas » Citadele» akciju, tajā skaitā starptautisko investoru grupā ietilpst ASV fonds «Ripplewood Holdings», kas plāno iegādāties 25% bankas akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka plāno saglabāt īpašumā 25% bankas akciju.

Banka «Citadele» dibināta 2010.gada 30.jūnijā, bet patstāvīgu darbību sāka 2010.gada 1.augustā, kad beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka – «Citadele», bet «Parex banka» sāka darbību kā risinājumu banka, vienlaicīgi pārtraucot sniegt klasiskos banku pakalpojumus.

°

Komentāri (789)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu