Kremlī bažas par iespējamiem terorisma draudiem Krievijai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Kopš parādījušies pierādījumi par to, ka Krievijas lidmašīnas katastrofā visdrīzāk vainojams bumbas sprādziens, Kremlis fokusējies uz terorisma draudiem, kādus pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina Sīrijā uzsāktajām militārajām darbībām, varētu izraisīt «Islāma valsts» piekritēji, vēsta «Bloomberg Business». 

Amatpersonas uzstāj, ka bijuši gatavi terorisma draudiem pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsācis gaisa uzlidojumus Sīrijā. Tomēr lidmašīnas katastrofa Ēģiptē atzīmējusi, cik svarīgi ir kontrolēt tieši vietējos nemierniekus.

«Mums ir jāiedarbina brīdinājuma signāli, ka riska līmenis ir būtiski audzis. Ja iepriekš problēma bija lokāla, tad tagad tā novērojama daudzos citos reģionos,» sacījis Dagestānas Parlamenta loceklis Rizvans Kurbanovs.

Krievijas Federālais Drošības dienests norādījis, ka aizdomās tiek turēti vairāki cilvēki, kas finansē starptautisko terorismu. Tas ir termins, ko visbiežāk izmanto raksturojot «Islāma valstis» un līdzīgus grupējumus.

«Mēs, protams, saprotam, ka uzsākot šo operāciju, visas šīs teroristu organizācijas Sīrijā un tie, kas šīs grupas morāli un finansiāli atbalsta, centīsies aktivizēt tos grupējumus, kas atrodas Krievijā,» intervijā sacījis Krievijas Aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētājs Viktors Ozerovs.

Militāro kampaņu Sīrijā Putins esot attaisnojis, norādot, ka pieci līdz septiņi tūkstoši cilvēku no Krievijas un citām padomju valstīm pievienojušies «Islāma valsts» grupējumiem un «nevar ļaut tiem vēlāk mājās pielietot Sīrijā gūto pieredzi». Tomēr līdz brīdim, kopš sākās bombardēšanās kampaņa Sīrijā, Maskavas amatpersonas noraidīja iespējamos draudus no «Islāma valsts» puses.

«Tagad katrs Krievijas tūrists, uzņēmējs un diplomāts ir mērķis. Putins katram no viņiem ir uzlicis milzīgu, sarkanu mērķi,» komentējot situāciju sacījis Vašingtonas publiskās organizācijas «Brookings Institution» vecākais eksperts Brūss Riedels.

Ziemeļkaukāzā, kur nemiernieki bijuši jau gadiem, «aptuveni desmit grupām bijusi tieša saistība» ar «Islāma valsts» kriminālajiem grupējumiem, sacījis Grigorijs Švedovs, kurš vada ziņu un analīžu centru Maskavā.

Putina kampaņa Sīrijā var paplašināt sunnītu dusmas pret Kremli, norāda eksperti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu