Ēģiptes traģēdija varētu ietekmēt lidostu drošības sistēmu visā pasaulē - kas mainīsies? (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: utnapistim, CC BY-NC 2.0

Lai gan katastrofas cēloņi oficiāli vēl nav izsludināti, pierādījumi liecina – kāds lidostā ienesa bumbu, lai to pēcāk ievietotu lidaparātā.

Pirms 27 gadiem bumba tika ievietota kādā Ņujorkas aviokompānijas lidaparātā, kā rezultātā virs Skotijas dienvidiem uzsprāga lidmašīna ar 270 pasažieriem. Izrādās, spridzeklis tika ienests lidostā un vien pusstundu pirms pacelšanās ievietots kāda pasažiera bagāžā.

Pirms nedēļas līdzīgu apstākļu rezultātā notika traģēdija virs Sīnāja pussalas Ēģiptē, nogalinot 224 nevainīgus cilvēkus. Drošības dēļ Šarm eš Šeihas kūrortā palikušie birtu pasažieri mājās tika nogādāti bez bagāžas. Traģēdija varētu nest būtiskas izmaiņas lidostu drošības sistēmā visā pasaulē.

Bagāžai jāceļo atsevišķā reisā

Lai gan patiesais iemesls Krievijas lidaparāta traģēdijai vēl tiek skaidrots, pagaidu pieņēmums ir – lidaparātā tika ievietota teroristu bumba. Lai mazinātu draudus, britu pasažieriem tika liegts uz lidaparāta klāja ienest bagāžu. Britu valdības lēmums bija – somām uz Lielbritāniju jāceļo atsevišķā reisā, bet lielo izmaksu dēļ, tas nav ilgtermiņa risinājums.

Tā vietā Lielbritānijas varas iestādes un aviokompānijas izveidos sarakstu ar visaugstākās bīstamības lidostām pasaulē. Vēl kā opcija tiek minēta pasažieru bagāžas identificēšana tieši pirms lidaparāta pacelšanās, liekot pasažieriem pašiem identificēt savu nodoto bagāžu.

Šāda prakse tika piekopta bijušajā Padomju Savienībā, un joprojām tiek realizēta dažās pasaules vietās, proti, pasažieri nodod savu bagāžu lidostā kā parasti, bet tā vietā, lai koferi tiktu pa taisno nogādāti uz lidaparāta klāja, tie tiek izkātoti uz perona, lai katrs pasažieris varētu norādīt tieši uz viņa bagāžu, tādējādi nekas nepamanīts netiks atstāts aiz muguras.

Jauns amats lidostās – drošības aģents

Aviosabiedrības varētu ieviest arī jaunu amatu – drošības aģents, kura uzdevums būtu sargāt lidaparātu, kamēr tas atrodas uz zemes, kontrolējot iekraušanas un izkraušanas procesu, kā arī pārbaudot lidostas darbiniekus, kuri iekāpj un izkāpj no lidmašīnas.

Taču visas šīs drošības metodes nedarbosies attiecībā uz rokas bagāžu, kas tiek uzskatīts par vājo posmu. Drošības speciālisti vērš uzmanību uz vājākajiem posmiem lidostu drošības sistēmā – teroristu spēju iekļūt lidostas ārējā daļā. Vairākumā lidostu ikviens drīkst brīvi pārvietoties bez bagāžas pārbaudes līdz brīdim, kad tiek atvērti vārti uz izlidošanas terminālu.

Risinājums varētu būt pasažieru biļešu un bagāžas pārbaude pirms cilvēks ierodas bagāžas nodošanas punktā. Šāds solis varētu nepatikt pasažieriem, jo neļautu atvadīties no saviem tuviniekiem tieši pirms došanās uz izlidošanas terminālu, tomēr, ja apstiprināsies bumbas klātbūtne Krievijas lidmašīnā, šāda prakse nav tālu no realitātes, vēsta «Independent».

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu