Ankaras ielās izbraukuši tanki; izcēlušās sadursmes (42)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Sestdienas rītā Turcijas galvaspilsētas Ankaras ielās izbraukuši tanki un izcēlušās sadursmes pie drošības spēku galvenās mītnes, ziņo telekanāls «CNN Turk» un aculiecinieki sociālajos medijos.

Tiek ziņots, ka tanki izvietoti arī pie Turcijas parlamenta ēkas.

Tikmēr valsts lielākās pilsētas Stambulas ielās dažādos rajonos ielās izgājušas cilvēku grupas, nosodot apvērsumu un izsakot atbalstu prezidentam Radžepam Tajipam Erdoanam.

Kā vēstīts, Turcijas armijas grupa piektdienas vakarā paziņoja, ka tā pārņēmusi varu valstī.

«Vara valstī ir pārņemta pilnībā,» teikts telekanālā NTV nolasītajā armijas grupas paziņojumā.

Paziņojumā norādīts, ka šāds solis sperts, «lai nodrošinātu un atjaunotu konstitucionālo kārtību, demokrātiju, cilvēktiesības un brīvības un ļautu valstī valdīt likuma varai, lai atjaunotu izjaukto kārtību».

«Visi mūsu starptautiskie līgumi un saistības paliek spēkā. Mēs ceram, ka mūsu labās attiecības turpināsies ar visām valstīm pasaulē,» teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka valsti tagad pārvalda «miera padome» un tiek noteiktas kara stāvokļa tiesības un komandantstunda. Tāpat arī būšot jauna konstitūcija.

Šobrīd nav skaidrs, kas ir apvērsumu sarīkojusī armijas grupa.

Tikmēr Turcijas prezidents Radžeps Tajips Erdoans telefonsarunā telekanālam «CNN Turk» paziņoja, ka viņš joprojām ir valsts prezidents un armijas galva, bet apvērsuma rīkotāji «samaksās ļoti augstu cenu».

«Es noteikti uzskatu, ka apvērsuma plānotāji cietīs neveiksmi,» sacīja Erdoans. «Es aicinu turku tautu pulcēties publiskajos laukumos un lidostās. Es nekad neesmu ticējis augstākai varai par tautas varu.»

Kā pavēstīja avots prezidenta administrācijā, Erdoans saskaņā ar valdības protokolu atrodas drošā vietā.

Valsts ziņu aģentūra «Anadolu» vēsta, ka armijas galvenajā mītnē Ankarā par gūstekni saņemts armijas Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Hulusi Akars.

«Armijas grupa, kas mēģināja sarīkot sacelšanos, par ķīlnieku saņēmusi ģenerāli Hulisi Akaru,» vēsta «Anadolu», atsaucoties uz «ticamiem avotiem».

Stambulā un Ankarā piektdienas vakarā tika izvietots liels skaits drošības spēku.

Stambulā vienā virzienā slēgti tilti starp pilsētas Eiropas un Āzijas pusēm. Tāpat Stambulā pie Ataturka lidostas izvietoti armijas tanki un apturēti lidojumi uz lidostu.

Virs Ankaras un Stambulas debesīs redzami militārie lidaparāti.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu