Attaisno policistu saistībā ar Putina iekļaušanu aizdomās turēto datubāzē (125)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Somijā otrdien tika attaisnots policists, kurš bija apsūdzēts nolaidībā saistībā ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina iekļaušanu noziegumos aizdomās turēto personu datubāzē.

Putina vārds šajā datubāzē tika pamanīts 2013.gadā. Viņš tur bija iekļauts kā aizdomās turētais organizētās noziedzības veicināšanā Krievijā.

Kad Somijas mediji pamanīja Putinu šajā datubāzē, izcēlās skandāls un Somijas policija bija spiesta publiski atvainoties par savu «nopietno kļūdu» un sākt tās izmeklēšanu.

Apsūdzētais policists, kura personība netika publiski izpausta, bija atbildīgs par policijas iekšējai lietošanai paredzēto datubāzi, kurā ir iekļauti to cilvēku vārdi, par kuriem pastāv aizdomas, ka viņi pastrādājuši noziegumus, par kuriem draud vismaz seši mēneši cietumā, vai arī piedalījušies tajos.

Helsinku Apelācijas tiesa nolēma, ka policista pienākumi saraksta uzturēšanā nebija pietiekami skaidri definēti, lai viņu sauktu pie kriminālatbildības par šo kļūdu.

Prokurorei 60 dienu laikā ir jāizlemj, vai pārsūdzēt apelācijas tiesas lēmumu Augstākajā tiesā.

Zemākas instances tiesa pirms tam bija noraidījusi līdzīgas apsūdzības nolaidībā, kas bija izvirzītas diviem citiem policistiem.

Pēc skandāla izcelšanās Putina preses sekretāre paziņoja, ka prezidents reaģējis uz šo ziņu «ar ironiju» un nav pieprasījis veikt nekādas darbības pret vainīgajiem policistiem.

Putina vārds datubāzē atradās apmēram divas nedēļas līdz tā dzēšanai. Nav noskaidrots, kā tas tur bija nonācis.

Somijas valsts prokurors Jarmo Hirvonens 2015.gadā konstatēja, ka šajā reģistrā ir daudz kļūdaini ietvertu cilvēku un «Putins ir tikai viens no viņiem».

Datubāzes lietošanas noteikumi tika padarīti stingrāki, un Somijas policija pārbaudīja visus datubāzes iekļautos vārdus, lai pārbaudītu, vai tie tur iekļauti pamatoti.

Agrāk šajā sarakstā mēdza iekļaut, piemēram, visus kāda bandīta bēru dalībniekus.

Somijai ir delikātas attiecības ar kaimiņvalsti Krieviju to sarežģītās vēstures dēļ. Somijas valdība februārī paziņoja par plāniem nostiprināt valsts militārās spējas, ņemot vērā bažas par Krievijas agresīvo rīcību.

Komentāri (125)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu