Zviedrijā žurku izplatība sasniegusi nebijušus apmērus (95)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pulpolux !!!, CC BY-NC 2.0

Zviedrijā žurku izplatības problēma kļūst arvien lielāka, ņemot vērā divu žurku iznīcināšanas uzņēmumu sniegtos datus par šo gadu, vēsta tīmekļa medijs «The Local». 

Eksperti norāda, ka pienācis laiks bargāk sodīt cilvēkus par bezatbildīgo rīcību ar saviem atkritumiem, lai novērstu šo problēmu.

Līdz 30. septembrim grauzēju apkarošanas uzņēmums «Anticimex» devies aptuveni 41 000 žurku medību izsaukumos visā Zviedrijā, kas ir rekords šajā gadalaikā. Uzņēmums norāda, ka līdz gada beigām gala cipari varētu sasniegt 57 000 izsaukumu, kas ir 264% pieaugums, salīdzinot ar 2011. gadu.

Konkurējošais uzņēmums «Nomor» arī sagaida rekordaugstu gadu. Lai gan statistika neuzrāda žurku pieaugumu, vairums liecību uz to norāda.

«Problēma, ar ko saskaramies, ir tikai aisberga redzamā daļa, galvenokārt lielpilsētās. Stokholmā māju konstrukcijas un infrastruktūra ir veidota tā, ka žurku pārvietošanās nav redzama, bet ziņojumi liecina par ko citu,» stāsta «Nomor» operāciju vadītājs Andreass Olsons.

Parasti ziņojumu skaits rudenī pieaug, kad žurkas «kļūst redzamākas» dzīvojamos rajonos. Viņas dodas uz dārziem, lai ēstu augļus un izmantotu krūmus, bet, tuvojoties ziemai un meklējot siltumu, tās mēģina iekļūt mājās.

«Anticimex» kaitēkļu eksperts norāda, ka cilvēki varētu darīt vairāk, lai ar to cīnītos, viņš arī sagaida lielāku iesaistīšanos un robežu novilkšanu no varas iestādēm.

«Kādu dienu mēs bijām tādā vietā, kur dārzā ir daudz atkritumu un liela nekārtība, kas pievilina grauzējus. Tas savukārt ietekmē citus cilvēkus, ja vainīgie netiek sodīti,» norāda kaitēkļu eksperts, piebilstot, ka par šādu rīccību būtu piemērojams arī naudas sods.

Brīva piekļuve cilvēku pārtikai nozīmē arī to, ka kļūst grūtāk notvert žurkas tām paredzētajās lamatās.

Komentāri (95)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu