Apollo.lv faili 2021 Gada pozitīvie notikumi Latvijā

Foto: Postimees
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Latvijas sportisti 2021. gadā ieguva vairākas vēsturiskas uzvaras, 3x3 basketbola izlase mājās atveda pirmo olimpisko zelta medaļu, komponiste saņēma Holivudas balvu par mūziku filmā "Dvēseļu putenis", sirdis sasildīja Rīgas zooloģiskajā dārzā piedzimušie lauvēni un latviešu uzņēmēju vārds vēl skaļāk izskanēja pasaulē. Ziņu medijs "Apollo.lv" apkopoja šī gada interesantākos un pozitīvākos notikumus Latvijā. 

2021. gada interesantākie un pozitīvākie notikumi Latvijā

Latvijas 3x3 basketbolisti izcīnīja zeltu Olimpiskajās spēlēs

Olimpisko spēļu finālā Latvijas 3x3 basketbolisti pret Krievijas Olimpiskās komitejas komandu (OKR) izcīnīja uzvaru un zelta medaļu. Latvija pārspēja OKR komandu ar 21:18.

Latvijas basketbolisti zelta medaļas izcīnīja, spītējot tam, ka daļu no mača nevarēja aizvadīt kājas savainojumu guvušais Krūmiņš.

Par rezultatīvāko Latvijas izlasē ar deviņiem punktiem kļuva Lasmanis, kuram arī sešas atlēkušās bumbas un trīs rezultatīvas piespēles. Miezis guva septiņus punktus, kā arī pa divām reizēm rezultatīvi piespēlēja un izcīnīja atlēkušo bumbu, Krūmiņš - četrus, bet Čavars palīdzēja ar vienu gūtu punktu, divām rezultatīvām piespēlēm un trim atlēkušajām bumbām.

Uzņēmums "Printful" sasniedza viena miljarda ASV dolāra vērtību un kļūst par Latvijas "vienradzi"

Jaunam uzņēmumam sasniegt viena miljarda ASV dolāru vērtību dažos gados, ir retums, un tieši tāpēc šādas organizācijas biznesā dēvē par vienradžiem. Iegūstot 130 miljonu dolāru investīcijas no privātā investīciju uzņēmuma "Bregal Sagemount", "Printful" kļūst par Latvijas vienradzi.

""Vienradža" statusa sasniegšanā bija daļa veiksmes, bet pārsvarā - ilgstošs un smags darbs," norāda uzņēmuma izpilddirektors Dāvis Siksnānis LTV raidījumam "Panorāma". 

Džonatans Miks Melgalvis kļuva par visvairāk titulēto skolēnu Latvijā

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Inženierzinātņu vidusskolas 12. klases skolēns Džonatans Miks Melgalvis šogad plūcis laurus septiņās valsts olimpiādēs un vēl četrās starptautiska līmeņa olimpiādēs guvis godalgotās medaļas, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Melgalvis saņēmis septiņas medaļas valsts olimpiādēs un četrās starptautiskajās sacensībās. Ģeogrāfijā, ķīmijā, fizikā, filozofijā, vēsturē, angļu valodā un bioloģijā, lingvistikā. Par panākumiem skolēns šī gada 1. septembrī saņēma Rīgas domes atzinību un naudas balvu. 

Zelta medaļa - pasaules ģeogrāfijas olimpiādē, ķīmijas olimpiādē - sudrabs, un tieši ar šo nozari un zinātni viņš saista savu nākotni.

"Pats svarīgākais, ko es varu novēlēt, ir - atrast, pirmkārt, savas intereses. Otrkārt - savas intereses var atrast, atrodot savus cilvēkus," atzīst Melgalvis.

Pēc vērienīgiem pārbūves darbiem apmeklētājiem atvēra Mežaparka Lielo estrādi

Šovasar tika pabeigta Mežaparka Lielās estrādes B2 posma būvniecība, un apmeklētājiem ik dienu ir iespēja aplūkot Mežaparka Lielo estrādi, tās koncertzāli un apmeklēt izstāžu zālē eksponētās izstādes.

Vienlaikus ar Mežaparka Lielās estrādes teritorijas atvēršanu publiskam apmeklējumam vērtas durvis arī jaunās estrādes ēkas izstāžu zālei. 

Darbu laikā ir izbūvēta sešu stāvu augsta estrādes centrālā ēka, kurai četri ir virszemes stāvi, bet divi - pazemes stāvi ar kopējo platību 10 185 kvadrātmetri. Estrādes jumta kupolā ir ieklāts membrānas jumta segums 5324 kvadrātmetru platībā. Kopumā estrādes pārbūves izmaksas tiek lēstas aptuveni 80 miljonu eiro apmērā.

"MikroTik" valdes priekšsēdētājs ziedoja 20 miljonus eiro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai

Tehnoloģiju uzņēmuma "MikroTīkls", kas darbojas ar zīmolu "MikroTik", līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Džons Tallijs nolēmis ziedot 20 miljonus eiro Bērnu klīniskās universitātes slimnīcai (BKUS), otrdien, 30. novembrī, atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Ziedojuma nolūks ir paredzēt veselības aprūpes centra izveidi BKUS, lai slimnīca varētu attīstīt jaunus pakalpojumus roku rokā ar pētniekiem un zinātniekiem.

"Līdz ar to BKUS varēs veidoties par organizāciju, kas mācās un māca arī pārējos sistēmas dalībniekus un virza inovācijas," sacīja Pavļuts. 

"MikroTīk" īpašnieki arī iepriekš snieguši apjomīgus ziedojumus BKUS, tomēr tik liels ziedojums līdz šim nav bijis.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzima divi lauvēni

31. maijā Rīgas Zooloģiskajā dārzā piedzimuši divi lauvēni Teika un Varis, portālam "Apollo.lv" paziņoja Rīgas Zooloģiskā dārza informācijas dienests.

Pagājuši jau divdesmit divi gadi, kopš Rīgas Zooloģiskajā dārzā augusts tika sludināts kā "Lauvu mēnesis", un apmeklētāji pulcējās pie zoodārza lauvu mītnes, vērojot četru mundru lauvēnu rotaļas.

Šobrīd 5 gadus veco Āfrikas lauveni Cvangu (Tswanga) un 7 gadus veco lauvu tēvu Kali uz Rīgu atveda 2017. gadā, attiecīgi no Bovālas (Francija) un Givskudas (Dānija) zoodārziem.

Latvijas hokejisti kvalificējās Pekinas olimpiskajām spēlēm

Latvijas hokeja izlase "Arēnā Rīga" ar rezultātu 2:1 (1:0, 0:0, 1:1) apspēlēja Francijas valstsvienību un izcīnīja ceļazīmi uz 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm. Vārtus Latvijai guva Rihards Bukarts un Miks Indrašis, bet Francijai - Stefans da Kosta.

Latvijas izlase ir piedalījusies četrās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc kārtas - 2002.gadā Soltleiksitijā, 2006. gadā Turīnā, 2010. gadā Vankūverā un 2014. gadā Sočos -, bet uz 2018. gada Phjončhanas Olimpiādi ceļazīme netika izcīnīta.

"Lidl" atvēra 17 veikalus visā Latvijā

Mazumtirdzniecības uzņēmums "Lidl" ceturtdien, 7. oktobrī, mazumtirdzniecības uzņēmums "Lidl" atvēra pirmos 15 veikalus visā Latvijā. Vēlāk atvērti vēl divi veikali Rīgā.

Vadošais Eiropas mazumtirdzniecības uzņēmums "Lidl" paziņoja, ka savu darbību Latvijā uzsāks 2021. gada 7. oktobrī ar 15 veikalu vienlaicīgu atklāšanu visā valstī. "Lidl" veikalus atklāja Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Tukumā, Jelgavā, Ogrē, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī.

Gatavojoties iedzīvotāju ilgi gaidītajai veikalu atvēršanai, "Lidl" Latvijā investēja vairāk nekā 200 miljonus eiro savu veikalu un loģistikas centra būvniecībā, kā arī veidoja jaunas ielas, satiksmes apļus, krustojumus, apstādījumus un dažādus apkārtējās infrastruktūras uzlabojumos. Uzņēmums Latvijā arī radījis jau vairāk nekā 2000 jaunas un labi apmaksātas darbavietas.

Komponiste Lolita Ritmanis saņēma Holivudas balvu par mūziku filmā "Dvēseļa putenis"

Komponiste Lolita Ritmanis saņēmusi Holivudas vizuālo mediju mūzikas balvu par labāko mūziku filmai svešvalodā, kas piešķirta par mūziku filmā "Dvēseļu putenis", liecina komponistes ieraksts viņas "Facebook" profilā.

Viņa īpaši pateicas par balvas piešķiršanu, bet arī uzsver, cik viņai svarīgs ir fakts, ka žūrijas komisija noskatījusies filmu "Dvēseļu putenis" un spējusi novērtēt tajā iekļauto mūziku.

"Esmu lielā sajūsmā, ka varu ar jums visiem dalīties ar šo spēcīgo filmu no Latvijas. Paldies filmas režisoram Dzintaram Dreibergam un filmas producentei Ingai Pranevskai, ka viņi man uzticēja šo skaisto filmu.

Tāpat liels paldies vairāk nekā 100 māksliniekiem par sava laika un talanta dāsnumu, bet par sirds un dvēseles ieguldīšanu, lai šo neticamo talantu ierakstītu un miksētu, saku paldies savam vīram Markam Matsonam," teikts viņas ierakstā.

Mairis Briedis ar tehnisko nokautu uzvarēja Mannu un aizstāvēja IBF čempiona jostu

Sev piederošo Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) pirmā smagā svara čempiona jostu sestdien, 16. oktobrī, aizstāvēja Latvijas boksa zvaigzne Mairis Briedis, pieveicot vācieti Arturu Mannu.

Latvieša pretinieks Manns, kuram dota iesauka "Zibensvīrs", pirmdien, 11. oktobrī, atzīmēja savu 31 gada dzimšanas dienu. Profesionālajā boksā viņš ir kopš 2015. gada un šajā laikā 19 cīņās svinējis 17 uzvaras, deviņas no tām ar nokautu.

Briedis pērn septembra beigās Minhenē Pasaules boksa supersērijas (WBSS) finālcīņā uzvarēja kubieti Junielu Dortikosu un ieguva Muhameda Ali trofeju, IBF čempiona jostu pirmajā smagajā svarā un žurnāla "The Ring" jostu.

36 gadus vecais Briedis profesionālā boksera karjerā izcīnījis 28 uzvaras, no kurām 20 bijušas ar nokautu. Viņš cietis vienu zaudējumu - WBSS pirmās sezonas pusfinālā Rīgā pret ukraini Oleksandru Usiku.

Latvija tika atzīta par Austrumeiropas mākslinieciskāko valsti

Latvija ir atzīta par Austrumeiropas mākslinieciskāko valsti, liecina jaunākie radošās aģentūras "Design Bundles" pētījumi. Latvija ierindojās trešajā vietā visā Eiropā, pirmajā vietā Nīderlande, kurai seko Lielbritānija.

Kā iespējams novērtēt valsts mākslinieciskos nopelnus? Aģentūras "Design Bundle" pētījumā tika ņemti vērā pieci kritēriji: valdības izdevumi kultūras pakalpojumiem, studentu skaits, kas studē mākslu, mākslas skolu un akadēmiju skaits, kultūras eksporta kopējā vērtība un to muzeju skaits, kuri iekļuvuši pasaules 20 visvairāk apmeklētākajos muzejos. 

Latvija ieguvusi trešo vietu, pateicoties lieliem valdības izdevumiem kultūras pakalpojumu jomā, kas ir viens procents no valsts kopējā IKP.

Latvijas skrējēja laboja pasaules rekordu Antarktīdas maratonā

Latvijas skrējēja Evija Reine labojusi 42,195 kilometru jeb maratona distances rekordu Antarktīdas kontinentā, otrdien, 21. decembrī, vēsta aģentūra "Reuters".

Distancē liepājniece pavadīja 4 stundas 6 minūtes un 11 sekundes, pārspējot sieviešu trases astoņus gadus veco rekordu.

Reine ir pirmā Latvijas skrējēja, kura piedalījusies "Antarctic Ice Marathon". Sportistiem trasē bija jāveic četri apļi -15 grādu temperatūrā pēc Celsija skalas.

Iepriekšējais trases rekords (4:20:02) piederēja Fionai Ouksai, kura šo rezultātu sasniedza 2013. gadā. Reine to laboja par teju 14 minūtēm.

"Forbes" interesantāko Ziemassvētku egļu topā iekļuva Rīgas egle, kas veidota no atkritumiem

"Forbes" pasaules interesantāko egļu saraksta topā iekļauta izglītojošā no pārstrādājamiem atkritumiem veidotā Ziemassvētku egle, ko radījis vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R". Medijs pasaules egļu apskatā Rīgas egli minējis kā trešo interesantāko uzreiz aiz Ņujorkas un Vašingtonas galvenajām Ziemassvētku rotām.

Iespaidīgā egle Līvu laukumā tika uzstādīta 2021. gada 1. decembrī, "Clean R" sociālās kampaņas "Nenoroc nākotni mēslos!" laikā. Ar kampaņu un iespaidīgo egli uzņēmums vēlas pievērst Latvijas sabiedrības uzmanību apdomībai pirkumos, tostarp aicina uz racionālāku dāvanu izvēli svētku laikā, kā arī rosina iedzīvotājus aktīvāk šķirot atkritumus, kas ir pārstrādājami jaunās lietās. Ziņa ir aizceļojusi līdz pat ārvalstu medijiem Apvienotajā Karalistē, ASV un pat Ķīnā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu