"Lai cilvēki paši izlemj." Karību jūras reģiona valsts balsos par Čārlza III atcelšanu no valsts vadītāja amata

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: evenfh/Shutterstock

Antigva un Barbuda, sadraudzības valsts un bijusī Lielbritānijas impērijas kolonija, rīkos referendumu, lai kļūtu par republiku un balsotu par karaļa Čārlza III atcelšanu no valsts vadītāja amata, vēsta medijs "Insider".

Valsts premjerministrs Gastons Brauns sacīja: "Tas ir jautājums, kas jāizlemj referendumā, lai cilvēki paši izlemj. Tas nav naidīgs solis, bet pēdējais solis, lai pabeigtu šo neatkarības loku, lai nodrošinātu, ka mēs patiešām esam suverēna nācija."

Viņš sacīja, ka balsojums, visticamāk, notiks nākamo trīs gadu laikā. Karalis Čārlzs III ir monarhs un valsts vadītājs 14 valstīs ārpus Apvienotās Karalistes.

Viņa loma lielākoties ir simboliska, taču karalienes Elizabetes II nāve izraisīja diskusijas par Lielbritānijas imperiālistiskās varas ietekmi un turpmākajām attiecībām starp Apvienoto Karalisti un dažām no šīm valstīm.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 10. aprīlī Čārlzs III Troņmantošanas padomes sēdē tika pasludināts par Apvienotās Karalistes karali.

Jaunā karaļa pasludināšanas ceremonija pirmo reizi tika pārraidīta tiešajā ēterā televīzijā.

Ceremonijā piedalījās princis Viljams, Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa, bijušie premjerministri un citas amatpersonas.

"Pēc mūsu lēdijas suverēnes nāves, viņai paliekot laimīgās atmiņās, princis Čārlzs Filips Artūrs Džordžs ir kļuvis par karali Čārlzu III," paziņoja Troņmantošanas padome. "Dievs, sargi karali!"

Proklamāciju uzreiz parakstīja jaunais troņmantnieks princis Viljams, karaliene konsorte Kamilla, Pārstāvju palātas līdere un Padomes lordprezidente Penija Mordaunta, premjerministre Liza Trasa un Kenterberijas arhibīskaps.

Visi ceremonijas dalībnieki bija ģērbušies melnā vai purpurā - sērās par mūžībā aizgājušo karalieni.

Vēl piektdien Čārlzs savā pirmajā uzrunā tautai kopš troņa mantošanas solīja kalpot valstij mūža garumā, kā to darījusi mūžībā aizgājusī karaliene Elizabete II.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu