Ķīnas aizsardzības ministra amatā iecelts bijušais karaflotes komandieris

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sprinter99800/"X"

Ķīnas aizsardzības ministra amatā piektdien iecelts bijušais karaflotes komandieris Duns Džjuņs.

Duns paaugstināts amatā laikā, kad Pekina pastiprina militāro spiedienu uz Taivānu pirms nākamajā mēnesī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām un aizvien uzstājīgāk virza savas pretenzijas Dienvidķīnas jūrā.

Iepriekšējais Ķīnas aizsardzības ministrs ģenerālis Li Šanfu tika atstādināts no amata oktobrī, bet pirms tam viņš jau labu laiku bija nozudis no sabiedrības redzesloka.

Ķīnā pēdējā laikā atlaisti vairāki militārie un politiskie līderi. Jūlijā tika atstādināts Ķīnas ārlietu ministrs Cjiņs Gans, kurš mēnesi pirms tam bija nozudis no sabiedrības redzesloka.

Eksperti uzskatīja, ka gan Cjiņu, gan bijušo aizsardzības ministru Li šiem amatiem personīgi izraudzījās Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins. Oficiāli paskaidrojumi par viņu atstādināšanas iemesliem netika sniegti.

Sji par vienu no savas prezidentūras galvenajiem mērķiem izvirzījis cīņu pret korupciju, un viņa prezidentūras laikā atlaistas un nozudušas vairākas augsta līmeņa amatpersonas.

Pēdējos mēnešos ir notikušas izmaiņas arī Ķīnas Raķešu spēkos, kas pārrauga valsts kodolarsenālu. Mediji ziņoja, ka šajā slepenajā armijas vienībā sākta korupcijas izmeklēšana, kurā iesaistīts vienības bijušais vadītājs.

Šonedēļ no Pekinas augstākās politiskās padomdevējas komitejas tika izslēgti trīs vadošo Ķīnas pretraķešu aizsardzības uzņēmumu vadītāji, ziņoja valsts mediji.

Duna iecelšana aizsardzības ministra amatā ir pārsteigums, kas varētu liecināt par Ķīnas uzmanības koncentrēšanu uz Dienvidķīnas jūru, kur Pekinai ir teritoriālas domstarpības ar kaimiņvalstīm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu