Vāgenknehta oficiāli nodibina jaunu partiju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: dpa/picture-alliance/Scanpix

Viena no ietekmīgākajām Vācijas politiķēm galēji kreiso nometnē Zāra Vāgenknehta, kura nesen pameta kreiso ekstrēmistu partiju "Die Linke" (Kreisie), pirmdien oficiāli nodibinājusi jaunu partiju.

Vāgenknehta partijas dibināšanas pasākumā vienā no Berlīnes viesnīcām paziņoja, ka viņa un pārējie jaunās partijas biedri liek pamatakmeni partijai, kurai ir potenciāls pamatīgi mainīt Vācijas politisko spektru un, pats galvenais, pamatīgi mainīt politiku Vācijā.

Partijas dibināšana notika aiz slēgtām durvīm. Tās programma tiks paziņota tuvākajā laikā. Sagaidāms, ka partiju vadīs divi līderi.

Vāgenknehta un deviņi viņas līdzgaitnieki oktobrī pameta "Die Linke" Bundestāga frakciju un paziņoja par plānu dibināt jaunu partiju. Viņas politiskā kustība, kas tika dēvēta par Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW) - "Saprāts un taisnīgums", sākotnēji tika dibināta kā biedrība. Tas bija sagatavošanās solis jaunās partijas izveidei un palīdzēja savākt tai ziedojumus.

Vāgenknehta pavēstīja, ka jaundibināmā partija gatavojas startēt jau jūnijā gaidāmajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. Viņa pauda pārliecību, ka partija piedalīsies arī septembrī paredzētajās triju zemju landtāgu vēlēšanās Vācijas austrumos, kur lielu popularitāti bauda labējā eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Jaunā partija piedāvā tradicionālo kreiso nostāju ekonomikas jautājumos, solot saglabāt augstas algas un dāsnus pabalstus. Tajā pašā laikā virknē sociālu jautājumu Vāgenknehta un viņas sekotāji atbalsta idejas, kuras līdz šim bija raksturīgas labējiem, pieprasot ierobežot imigrāciju un atteikties no radikālajiem pasākumiem klimata pārmaiņu apkarošanā.

Vāgenknehta iestājas arī pret sankcijām Krievijai un prasa pārtraukt militāro atbalstu Ukrainai.

Lai gan jaunās partijas iespējamā ietekme pagaidām nav zināma, plaši tiek runāts par to, ka tā varētu atņemt daļu vēlētāju AfD, īpaši Vācijas austrumu zemēs, kas savulaik atradušās komunistiskā režīma jūgā un labklājības līmeņa ziņā joprojām atpaliek no rietumu zemēm.

Vāgenknehta kārtējo reizi kritizēja kanclera Olafa Šolca vadīto koalīcijas valdību, ko veido viņa pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD), zaļie un liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP). Viņa atzina, ka daudzi Vācijā jūtas tāpat kā lauksaimnieki, kas pirmdien uzsāka protestu nedēļu pret valdības iecerēto zemkopju subsīdiju apcirpšanu.

"Viņi redz, ka valdībai nav cita plāna, kā izņemt no viņu kabatām naudu, kas tāpat kļuvusi knapāka," žurnālistiem norādīja jaunās partijas līdere.

Vāgenknehta noraidīja "kreiso" vai "labējo" etiķetes, kuras mēģina piekarināt jaunajai partijai. Viņa norādīja, ka partija sekos kreiso tradīcijai cīņā par "sociālo taisnīgumu" un iestāsies par cilvēkiem, kurus "politiķi gadiem ilgi aizmirsuši". Jaundibināmās partijas līdere piebilda, ka daudzi tagad kreisos saista ar "dzimtes un dzīvesveida jautājumiem" un to vēlētāji vairs nejūtas pārstāvēti.

Vāgenknehta pavēstīja, ka jaundibināmā partija saglabās līdzšinējo nosaukumu līdz nākamajām Bundestāga vēlēšanām, kas paredzētas 2025.gadā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu