AfD līdere atbalsta rīkot referendumu par Vācijas izstāšanos no ES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Eiroskeptiķu partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) līdzpriekšsēdētāja Alise Vīdele pirmdien izteikusies, ka Lielbritānijas referendums par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) varētu kalpot par paraugu arī Vācijai.

Intervijā britu laikrakstam "Financial Times" Vīdele atzinusi, ka atbalstītu referendumu par turpmāko dalību ES, ja AfD neizdotos panākt radikālas bloka reformas.

Vīdele, kas ieņem partijas līdzpriekšsēdētājas amatu kopš 2022.gada, paziņojusi, ka nākotnē AfD veidotā valdība mēģinās panākt ES reformas, lai likvidētu līdzšinējo "demokrātijas deficītu" blokā, tai skaitā ierobežojot "nevēlētās izpildvaras" - Eiropas Komisijas (EK) - pilnvaras.

"taču, ja reformas nebūs iespējamas, ja mums neizdosies atjaunot ES dalībvalstu suverenitāti, mums jāļauj tautai izlemt, tāpat kā to izdarīja Lielbritānija," uzsvērusi Vīdele. "Un mums būs referendums par "deksitu" - par Vācijas izstāšanos no ES."

Aptaujas liecina, ka liels vairākums vāciešu atbalsta ES un nav ieinteresēti aiziešanā no bloka.

Tajā pašā aptaujas liecina, ka AfD popularitāte pēdējā laikā ir pieaugusi, partijai ar 23% atbalstu ierindojoties otrajā vietā un atpaliekot vienīgi no opozīcijā esošajiem konservatīvajiem (CDU/CSU).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu