Zelenskis iecēlis jaunu Ukrainas armijas virspavēlnieku

Papildināts 20:14, 8. februāris, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tikšanās laikā ar žurnālistiem Rīgas pilī.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tikšanās laikā ar žurnālistiem Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis valsts bruņoto spēku virspavēlnieka amatā iecēlis līdzšinējo sauszemes spēku komandieri Oleksandru Sirski, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "UNIAN". 

Par savu lēmumu Ukrainas prezidents paziņoja savā "Telegram" kanālā.

Tādējādi tiek apstiprinātas izskanējušās baumas, ka ģenerālis Valērijs Zalužnijs no amata tiks atstādināts un viņa vietu ieņems kāds cits. Zelenskis platformā "X" paziņoja, ka šodien ticies ar Zalužniju un apspriedis izmaiņas bruņoto spēku vadībā. 

Viņš Zalužnijam piedāvājis palikt par "daļu no komandas". 

"No šodienas Ukrainas bruņoto spēku vadību pārņems jauna komanda. Es vēlos, lai armijas ģenerālštābā, galvenajā mītnē, un karavīru vidū Robotinē un Avdijivkā būtu vienāda vīzija par kara turpmāko gaitu," teica Zelenskis.

Zelenskis teica, ka viņam bijušas sarunas ar vairākiem armijas komandieriem, tostarp brigadierģenerāļiem Andriju Ignatovu, Mihailo Drapatjivu, Ihoru Skribjuku, un pulkvežiem Pavlo Palisu un Vadimu Suharevski.

Prezidents norādīja, ka viņi visi pretendē uz amatiem armijas vadībā. 

Zalužnija atstādināšanu apstiprinājis arī Ukrainas Aizsardzības ministrs Rustems Umerovs.

"Šodien pieņemts lēmums mainīt Ukrainas bruņoto spēku vadību. Esmu sirsnīgi pateicīgs Valērijam Fjodorovičam (Zalužnijam) par visiem viņa sasniegumiem un uzvarām," sociālās saziņas vietnēs pavēstījis Umerovs.

Zalužnija vadībā karadarbības pirmajos mēnešos, neskatoties uz krievu lielo pārsvaru, izdevās apturēt iebrucējus pie Kijivas un atsviest tos atpakaļ.

Taču pēc ilgi gaidītā pretuzbrukuma neveiksmes pagājušā vasarā, lai gan tās galvenais iemesls bija Rietumu bezgalīgā vilcināšanās ar nepieciešamā bruņojuma piegādēm, Zalužnijs sāka zaudēt Zelenska administrācijas labvēlību un atklātībā kļuva manāmas abu domstarpības.

Sirskis, kas stāsies Zalužnija vietā, komandēja ukraiņu zibenīgo pretuzbrukumu Harkivas apgabalā 2022.gada rudenī.

Pēc neveiksmīgā ukraiņu pretuzbrukuma pagājušā gada vasarā faktiski sācies ierakumu karš, kurā ukraiņiem arvien grūtāk atvairīt krievu pārspēka spiedienu, un Zelenskis aicinājis jauno armijas vadību izstrādāt jaunu stratēģiju krievu atsviešanai.

"2024.gads Ukrainai var būt veiksmīgs vienīgi tad, ja mēs izdarīsim efektīvas izmaiņas mūsu aizsardzības pamatos, kas ir Ukrainas bruņotie spēki," norādījis prezidents.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu