Atstāj spēkā sodu policistam, kurš pa tālruni atteicās runāt krieviski (485)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Administratīvā apgabaltiesa, tāpat kā pirmās instances tiesa, noraidījusi policista sūdzību par piemēroto disciplinārsodu, kuru viņš izpelnījās par to, ka ar iedzīvotāju pa tālruni atteicās runāt krieviski.

Tiesas pārstāve Līga Trubiņa aģentūrai BNS teica, ka tiesa noraidīja prasītāja pieteikumu par Valsts policijas lēmuma atzīšanu par prettiesisku. Spriedumu vēl ir iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka Valsts policijā bija saņemts kādas personas iesniegums, kurā norādīts, ka tā 2009.gada 14.janvāra vakarā vērsusies pēc palīdzības, zvanot pa tālruni 112.

Tālruņa zvans pāradresēts policijai. Zvanītājs policistam mēģinājis izskaidrot, ka viņa dzīvoklī, arī zvanīšanas brīdī, kāds laužot durvis un viņam vajadzīga palīdzība.

Policists, kurš atbildējis uz zvanu, runājis latviešu valodā un visu laiku pieminējis «kaut kādu iesniegumu». Zvanītājs nav viņu sapratis un lūdzis runāt krievu valodā.

Policijas darbinieks uz to atbildējis: «Jums ir jārunā latviešu valodā, jo dzīvojat Latvijā!»

Likumsargs nav arī prasījis nosaukt izsaukuma adresi un zvanītāja personas datus. Tā dēļ uz izsaukumu neviens nav atbraucis, un zvanītāju glābušas tikai dzelzs ārdurvis.

Likumsargs dienesta ziņojumā priekšniecībai apstiprinājis, ka zvanījis cilvēks, kurš krievu valodā paskaidroja, ka pa viņa durvīm kāds laužoties. Likumsargs norādījis, ka krievu valodā nerunājot gramatiski pareizi un, lai neapkaunotu Valsts policiju, pieņēmis lēmumu runāt tikai latviski, neaizliedzot zvanītājam runāt krievu valodā.

Turklāt zvanītājs bijis agresīvi noskaņots ar vēlēšanos izraisīt konfliktu. Likumsargs ziņojumā uzsvēris, ka nav pakļāvies zvanītāja agresivitātei un tā dēļ zvanītājs pārtraucis sarunu.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks par policista rīcību ierosināja disciplinārlietu.

Disciplinārlietas izmeklēšanā konstatēts, ka, pildot amata pienākumus, policijas darbiniekam jābūt spējīgam novērtēt viņam sniegto informāciju, operatīvi reaģēt uz to, lai sasniegtu palīdzību, novērstu pārkāpumus un aizsargātu personu tiesības.

Savukārt konkrētais policists ar savu rīcību darījis tieši pretējo – ja persona runājusi krievu valodā, nav to uzklausījis, nav noskaidrojis precīzu izsaukuma iemeslu, zvanītāja personas datus, adresi, nav sniedzis palīdzību.

Savukārt, ja zvanītājs runājis latviešu valodā, izsaukums pieņemts, nodots atbilstoši kompetencei policijas iecirknim un informācija reģistrēta atbilstoši noteikumiem.

Disciplinārlietā arī secināts, ka likumsarga rīcības dēļ netika novērsta zvanītāja iespējama īpašuma bojāšana, netika novērsts naktsmiera traucējums un netika atrasta, iespējams, meklēšanā esoša sieviete.

Ar Valsts policijas lēmumu nolemts atstāt negrozītu Rīgas reģiona pārvaldes lēmumu, ar kuru policistam piemērots disciplinārsods – brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam gadu.

Likumsargs Valsts policijas lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Komentāri (485)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu