«Uzsprāga un nokrita»: pasažieru lidmašīnas apkalpe apraksta Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājumu (141)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Honkongas aviosabiedrības «Cathay Pacific» lidmašīnas apkalpe, lidojot pāri Japānai, pagājušonedēļ, iespējams, redzējusi Ziemeļkorejas nesenāko starpkontinentālas ballistiskās raķetes izmēģinājumu. Aviosabiedrība raidorganizācijai BBC apstiprināja aizdomas, ka tās darbinieki bijuši liecinieki tam, kā raķete atgriezās Zemes atmosfērā.

Ziemeļkoreja 29.novembrī veica jaunu izmēģinājumu. Kodolvalsts paziņojusi, ka jaunā raķete varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu, tādējādi turpinot vārdu un draudu apmaiņu starp ASV un Ziemeļkoreju. Šonedēļ ASV un Dienvidkoreja uzsāka lielākās kopīgās gaisa spēku mācības, ko Ziemeļkoreja nodēvējusi par «provokāciju».

«Reisa CX893 apkalpe ziņo - mēs redzējām Ziemeļkorejas raķeti uzsprāgstam un nokrītam netālu no mūsu pašreizējās atrašanās vietas,» aviosabiedrības ģenerālmenedžeris raksta ziņojumā darbiniekiem, vēsta Ķīnas mediji.

Izmēģinājumu redzējušas arī divas Dienvidkorejas lidmašīnas, kas tobrīd bija ceļā no ASV uz Seulu.

Atšķirībā no citām kodolvalstīm, Ziemeļkoreja savus raķešu izmēģinājumus neizziņo. Tie veikti bez brīdinājuma un iepriekš zināmas trajektorijas, tātad potenciāli var nonākt lidmašīnu ceļā. Taču Phenjanai ir pieeja starptautiskās civilās aviācijas datiem, tāpēc valstij ir ziņas par gaisa satiksmi.

Lai arī risks ir zems, dažas aviokompānijas sākušas to uztvert kā draudu. Augustā «Air France» izmainīja maršrutus Ziemeļkorejas tuvumā, jo viena no tās lidmašīnām senāka Ziemeļkorejas izmēģinājuma laikā atradās netālu no raidītās raķetes.

Komentāri (141)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu