Miris ASV karavīrs, kurš 60. gados dezertēja uz Ziemeļkoreju (111)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Miris amerikāņu karavīrs, kurš dezertēja uz Ziemeļkoreju un tur kā karagūsteknis pavadīja gandrīz 40 gadus. Čārlzs Dženkinss beidzot tika atbrīvots 2004.gadā un pēc tam ar ģimeni pārcēlās uz dzīvi Japānā. Viņš nomira 77 gadu vecumā, vēsta raidorganizācija BBC.

Dženkinss pirmdien nokrita pie savas mājas un tika nogādāts slimnīcā, kur nomira ar sirds problēmām.

Dženkinss bija viens no četriem ASV karavīriem, kuri 60. gados dienēja demilitarizētajā zonā Dienvidkorejas pusē. Dženkinss baidījās, ka patruļu laikā tiks nogalināts vai arī tiks nosūtīts cīnīties Vjetnamas karā, tāpēc pameta savus biedrus un padevās Ziemeļkorejas kareivjiem. Dženkinss tolaik bija 24 gadus vecs. Viņš cerēja, ka varēs Krievijas vēstniecībā pieprasīt patvērumu un vēlāk pēc karagūstekņu apmaiņas atgriezties ASV.

Taču Krievija ne viņam, ne arī pārējiem trim amerikāņiem patvērumu nedeva. Tāpēc viņi vairākus desmitus gadu palika Ziemeļkorejas karagūstekņi.

«Atskatoties pagātnē, es biju muļķis,» intervijā 2005.gadā atzina Dženkinss.

Vīrieši tika piespiesti mācīties par toreizējo Ziemeļkorejas vadoni Kimu Irsenu, nodarboties ar tulkošanu un mācīt angļu valodu. Viņi arī kļuva par «aktieriem», jo Ziemeļkorejas propagandas filmās spēlēja ļaunus rietumniekus.

Dženkinss stāsta, ka ziemeļkorejieši viņu bieži situši un veikuši nevajadzīgas vai pārlieku nežēlīgas medicīniskas manipulācijas, piemēram, bez anestēzijas nogriezuši ādu, uz kuras bija ASV armijas tetovējums.

Ziemeļkorejā Dženkinss iepazinās ar Japānā nolaupīto Hitomi Sogu, kura bija spiesta Ziemeļkorejas spiegiem mācīt japāņu valodu. 1980.gadā ziemeļkorejieši lika Sogai pārcelties pie Dženkinsa un pēc divām nedēļām viņus apprecināja. Dženkinss stāstījis, ka viņi viens otrā pēc kāda laika tiešām iemīlējās. Pārim ir divas meitas.

2002.gadā Japānas valdība pārliecināja Ziemeļkoreju atbrīvot Sogu. Divus gadus vēlāk doties prom atļāva arī Dženkinsam ar abām meitām.

Atrodoties Japānā, Dženkinss padevās ASV armijai gandrīz 40 gadus pēc dezertēšanas. Militārā tiesa viņam piesprieda 30 dienu cietumsodu un ar negodu atlaida no armijas.

Japānā Dženkinss atrada darbu kā sagaidītājs tūristu parkā. Viņš atzina, ka pēc izolētajā valstī aizvadītajiem gadu desmitiem viņam esot bijis grūti adaptēties dzīvei mūsdienu pasaulē. Intervijā raidorganizācijai CBS viņš teica, ka nekad neesot lietojis datoru vai internetu, kā arī esot bijis pārsteigts par armijā dienošo sieviešu daudzumu un to, ka melnādainie strādā par policistiem.

Komentāri (111)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu