Prokuratūrā vairākus gadus turpinās izmeklēšana citā lietā pret Lembergu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aivars Lembergs.
Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ģenerālprokuratūrā jau vairākus gadus turpinās izmeklēšana pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, viņa dēlu Anriju un uzņēmēju Ansi Sormuli par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, taču šīs lietas nākotne būs atkarīga no sprieduma patlaban tiesā esošajā Lemberga lietā, noskaidroja aģentūra LETA.

Prokurors Māris Urbāns aģentūrai LETA apstiprināja, ka viņa lietvedībā esošajā pirms aptuveni 15 gadiem sāktajā krimināllietā trīs personām celtas apsūdzības par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāku miljonu eiro apmērā.

Šīs lietas tālāka virzība būšot iespējama tikai tad, ja stāsies spēkā notiesājošs spriedums tā dēvētajā Lemberga lietā un Aivaru Lembergu atzīs par vainīgu kukuļa izspiešanā. LETA jau ziņoja, ka šajā lietā pirmās instances tiesa šonedēļ Ventspils mēram, dēlam Anrijam un Sormulim piespieda cietumsodus, taču sagaidāms, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

"Ja tiesa konstatēs, ka Lembergs neko nav izspiedis, tad tas var nopietni apdraudēt lietas turpmāku virzību uz tiesu," piebilda prokurors.

Iepriekš izmeklēšanā prokuratūra ieguvusi materiālu, ko masu mediji bija nodēvējuši par Ventspils stipendiātu sarakstu. Tas, iespējams, liecināja par nelikumīgiem maksājumiem politiskām partijām un atsevišķiem politiķiem vēlamo lēmumu pieņemšanai laikā no 2002. līdz 2006.gadam. Urbāns skaidroja, ka izmeklēšanā nav iegūti pārliecinoši pierādījumi, lai saistībā ar minēto maksājumu veikšanu vai saņemšanu kādai personai celtu apsūdzību.

"No vienkāršas sarakstā ietverto iniciāļu, abreviatūru un šifrēto nosaukumu analīzes tika izdarīts pieņēmums, ka maksājumi veikti noteiktām politiskām partijām un personām. Tika veikta izmeklēšana, atsevišķi iegūtie pierādījumi apstiprināja, ka sarakstā norādītās ziņas vismaz daļēji ir patiesas vai varētu būt patiesas, tomēr iegūtie pierādījumi nebija tik pārliecinoši, lai kādas personas varētu apsūdzēt," norādīja Urbāns.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa 22.februārī Ventspils domes priekšsēdētājam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Ja nākamās tiesu instances nemainīs šādu spriedumu, Lembergam tiks konfiscēti īpašumi, uzņēmumu kapitāldaļas, automašīnas, naudas līdzekļi un citas mantas desmitiem miljonu vērtībā.

Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo tiesa lēma līdz šim spēkā esošos drošības līdzekļus atcelt.

Lembergu tiesa 19 apsūdzības sadaļās atzina par vainīgu, bet 21 sadaļā attaisnoja.

Lemberga dēlam Anrijam tiesa piesprieda divus gadus un vienu mēnesi cietumā, kā arī mantas konfiskāciju. Savukārt kādreizējam Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim tiesa piesprieda divu gadu cietumsodu un mantas konfiskāciju. Lemberga dēlu un Sormulim iepriekš noteiktos ar brīvības atņemšanu nesaistītos drošības līdzekļus gan atcels tikai stājoties spēkā šādam spriedumam.

Spriedumu iesaistījām pusēm būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Rīgas apgabaltiesa šo lietu sāka skatīt jau 2009.gadā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu